Hoe ik van mijn adware af ben gekomen

De afgelopen week werd mijn Macbook geïnfecteerd met ‘adware’. Omdat het mij heel wat tijd heeft gekost om daar achter te komen, wil ik de oplossing op mijn blog delen.

Macbook
“MacBook Pro situated on a wooden table” by Jeff Geerling – http://www.flickr.com/photos/lifeisaprayer/3346288138/. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MacBook_Pro_situated_on_a_wooden_table.jpg#/media/File:MacBook_Pro_situated_on_a_wooden_table.jpg

Afgelopen maandag opende opeens een vreemde website in mijn browser, toen ik op een link in een programma klikte. Ik klikte het scherm weg, klikte nog eens op de link waarop de juiste pagina opende. Even later gebeurde weer hetzelfde. Mijn Macbook was geïnfecteerd met adware. Hoe ik er aan ben gekomen? Geen idee. Ik klik in elk geval via mail en sociale media nooit op ombekende links.

Wat te doen?

De meest voor de handliggende en getipte maatregel is dan het programma AdwareMedic gebruiken. Dat bleek in mijn geval niet de oplossing te zijn. Vervolgens heb ik AVG Antivirus voor Mac geïnstalleerd. Deze software kon ook geen boosdoeners vinden.

Via Twitter kreeg ik de tip om handmatig adware te verwijderen, en om eens kijken bij de plug-ins en extensies van mijn browsers (in de map Application support van de browsers in de library van de user). Een arbeidsintensieve klus, die uiteindelijk ook niet hielp.

Ik heb vervolgens besloten nog één poging te wagen, voordat ik een beroep zou doen op het Apple Care Protection Program.

De boosdoeners waren de sites YouAdExchange en Mackeeper. Ik heb ook geprobeerd om via de geavanceerde instellingen van de browsers de cookies van deze programma’s te verwijderen. Dat ging even goed. Vervolgens doemden de cookies weer op.

Via Google Search kwam ik uiteindelijk uit bij Remove virus from Apple Mac OS X (Pop-up Ads and Adware). Daar worden drie stappen aanbevolen:

 1. AdwareMedic gebruiken (hielp dus niet).
 2. De software AVAST Antivirus voor Mac gebruiken. Ik moest daarvoor eerst AVG Antivirus voor Mac verwijderen. Vervolgens duurde het ongeveer twee uur voordat de scan was afgerond. AVAST vond één geïnfecteerd bestand dat ik heb verwijderd.
 3. Het verwijderen van adware door het resetten van de browser settings (vind je ook onder de geavanceerde instellingen).

Deze twee oplossingen lijken te werken. Ik heb sindsdien geen adware meer gezien.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

 1. Ik een paar weken geleden ook en na verwijderen van iets, ik geloof gevonden door Fast Tasks2, geen oplossing. Heb omdat er ook een probleem was met een externe harde schijf, onze computerwinkel maar gevraagd het op te lossen. Kost wat, maar dan heb je ook wat :-). Die hebben overigens wel gewerkt met Adwere Medic. Ik was eerder al eens gewaarschuwd voor Mackeeper en had geprobeerd dat volledig te verwijderen. Nu maar weer goed oppassen. Er draait nu ook Bitdefender dus wie weet. Bedankt voor je uitleg Wilfred.

 2. dank voor de tip.

  Dacht altijd met Mac gevrijwaard te zijn van virussen…. althans dat gevoel geeft het.

  17 gevonden !, deleted en eindelijk van mijn Adware verlost.

  https://www.avast.com/nl-nl/index

  Laat voorlopig Avast Mac Security maar actief onder Chrome / Mac.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.