ICT is net als sex

ICT is alomtegenwoordig (ubiquitous computing). Ons dagelijks leven is doordesemd met technologie. Toch lopen we nog steeds regelmatig tegen  knelpunten aan, bij het gebruik van ICT. ICT is dus natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Net als sex.

De associatie tussen ICT en de voormalige voorlichtingscampagne tegen seksueel geweld, kwam bij me op naar aanleiding van verschillende meldingen die ik de laatste twee weken kregen van ICT-problemen.

In het kader van een gastcollege bij de post HBO-opleiding e-learning van Fontys heb ik bijvoorbeeld studenten gevraagd een digitaal verhaal te maken over de implementatie van e-learning. Een aantal van hen heeft een video gemaakt. Het converteren van bestanden, het uploaden en delen, verloopt vaak minder soepel dan je zou willen.

Ander voorbeeld: ik ontving een mail van een relatie die de OpenU online masterclass over mobiele technologie had willen bijwonen. De ICT-infrastructuur van haar werkgever bleek dit niet toe te staan.

Ik houd me sinds eind 1995 bezig met internettechnologie en leren. Sinds die tijd is technologie veel krachtiger en gebruikersvriendelijker geworden. Maar nog steeds is het probleemloos gebruiken van ICT geen vanzelfsprekendheid. ICT is dus net als seks. Wel natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. @Jan Cees: wij verschillen natuurlijk van leeftijd, maar ik hoop niet dat de onderliggende veronderstelling generiek is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.