Mijn eerste ervaringen met de Apple Watch

Twee weken geleden is mijn Apple Watch gearriveerd. Sinds die tijd heb ik dit apparaat vrij intensief gebruikt. Wat zijn mijn ervaringen tot nu toe?

Polsen Wilfred Apple Watch
Foto: Pierre Gorissen

Voorop gesteld: ik heb al een prachtig horloge. De Apple Watch was zeker niet bedoeld als vervanging hiervan. Sterker: de afgelopen twee weken heb ik de Apple Watch samen met mijn horloge om gehad. Tot hilariteit van menigeen ;-).

Bovendien wist ik dat je de Apple Watch niet moet vergelijken met een computer. Niet alleen vanwege de schermgrootte. De Apple Watch heeft bijvoorbeeld ook geen browser en geen toetsenbord. Ik vermeld dit maar omdat er altijd mensen zijn die elk nieuw device vergelijken met de computer die zij gewend zijn. Niet doen.

Ik bekijk de Apple Watch wel vanuit twee andere perspectieven, waar ik nieuwe technologie vaker vanuit beschouw:

 1. Wat kan makkelijker, gebruiksvriendelijker, plezieriger, efficiënter en/of effectiever?
 2. Wat kan straks, wat nu nog niet kan?

Uiteraard in relatie tot de prijs van de technologie.

User interface

Het eerste wat opvalt is de strakke vormgeving, en het eenvoudige gebruik. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit meerdere wijzerplaten. Met de kroon aan de zijkant kun je inzoomen, uitzoomen en scrollen. Het touchscreen is van prima kwaliteit. Zelfs met mijn dikke vingers heb ik over het algemeen geen probleem met het opstarten en gebruiken van apps. Een knop aan de zijkant geeft toegang tot jouw favoriete contacten. De apps starten over het algemeen snel op. De eerste keer moet je vaak wat langer wachten.
Wat ik ook fraai vind, is dat je de Watch activeert door er op te kijken (draaien met de pols). Als je de Watch niet om hebt, moet je een code ingeven.

Samenwerking met de iPhone

Apple watchZonder iPhone 5 of hoger heb je op dit moment weinig aan de Apple Watch. Dit apparaat werkt nauw samen met de iPhone. Dit heeft de bekende voor- en nadelen van de ‘Apple geslotenheid’. Je configureert de Apple Watch via de speciale Apple Watch-app. Dat gaat heel gemakkelijk. Via Bluetooth maakt de ‘Watch’ ook contact met internet. Je hoeft de Apple Watch dus niet apart met je wifi te verbinden.

Ook kun je de instellingen van de Apple Watch laten matchen met de iPhone. Als je de iPhone bijvoorbeeld op vliegtuigmodus zet, dan gaat de Watch ook in de vliegtuigstand.
Maar je als je geen iPhone hebt, dan zou ik de komende tijd ook nooit een Apple Watch aanschaffen. Overigens komen de eerste ‘native apps’ er wel aan.

Batterij

Als de Apple Watch helemaal is opgeladen, dan gaat ie zo’n twee dagen mee. Ik vind dat kort. Dat moet beter kunnen. De Apple Watch laadt trouwens wel erg snel op (via de laptop of stroom).

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van de Apple Watch zijn:

 • Notificaties kunnen raadplegen. Wat gebeurt er? Moet ik in actie komen? Belangrijke herinneringen, ‘to do’s’, berichtjes. Als je wilt, word je via gevoel en geluid geattendeerd. Ik wil zelf zo min mogelijk via geluid worden geattendeerd. Ik vind dat erg afleidend. Ik laat me wel via ‘trillen’ attenderen. Ik vind dat toto dusver minder afleidend.
 • Snelheid. Ik heb laatst gelezen dat de Apple Watch zou leiden tot een hogere productiviteit omdat je sneller op zo’n horloge kijkt dan op je smartphone. Een smartphonegebruiker kijkt schijnbaar dagelijks 155 keer op zijn telefoon. Ik kan me dat eerlijk gezegd niet goed voorstellen. Maar als dat werkelijk zo is, dan zou je dagelijks een minuut of 20 kunnen besteden aan andere zaken. Je raadpleegt de Apple Watch in elk geval in behoorlijk korte tijd. Mede dankzij de ‘Snelle blik’-optie (een selecte groep apps snel bekijken)
 • Gevoel en stem. Je gebruikt de Apple Watch vooral door het scherm aan te raken of door een bericht in te spreken. Je kunt bijvoorbeeld een emailbericht checken, markeren, op gelezen zetten of verwijderen. Maar je kunt niet reageren. Een text-bericht kun je beantwoorden via je stem of door standaard antwoorden of smileys aan te klikken.
  Het is mij overigens nog niet gelukt om die standaardantwoorden aan te passen. Ik heb dat wel via de Apple Watch-app gedaan. Op de ‘horloge’ zelf staan nog de Engelstalige standaardberichten. Evernote kun je bijvoorbeeld ook alleen gebruiken door een bericht in te spreken. Daarbij valt het me op dat het apparaat Nederlands met een Kerkraads accent behoorlijk goed kan verstaan ;-).

Apple WatchWaar gebruik ik de Apple Watch NIET voor?

 • Ik kan de Apple Watch gebruiken om Keynote-presentaties op mijn iPhone af te spelen. Ik heb er de zin nog niet van ontdekt.
 • Ik gebruik de aandelen-app niet, omdat ik me niet met de koersen wil bezighouden.
 • Ik gebruik de foto-app niet omdat ik het scherm daar te klein voor vind.
 • Ik gebruik de Apple Watch niet om met mijn iPhone foto’s te maken. Ik heb het wel uitgeprobeerd, vind het wel grappig, maar weinig zinvol.
 • Ik gebruik de Apple Watch niet als afstandsbediening voor de Apple TV of iTunes. De afstandsbediening van de Apple TV is handiger in gebruik.

Waar heb ik nog niet mee geëxperimenteerd?

De volgende apps heb ik nog niet echt gebruikt omdat zich geen situatie voordeed, waarin de toepassingen relevant waren. Ik sluit niet uit dat dit wel gaat gebeuren:

 • Kaarten.
 • Passbook (o.a. voor hotelboekingen).
 • Air Europe (boarding pass).
 • Lufthansa (idem).
 • Babbel. Woordjes leren binnen de context waar je je bevindt (zoals een restaurant). Nog niet aan toegekomen.
 • Cyclemeter en Strava (ik heb al twee weken niet meer buiten gefietst. Shame on you, Rubens).
 • Find near me (gisteravond gedownload).
 • Shazam (idem).
 • Slack (net gedownload).
 • Onefootball (competitie is afgelopen; deze lijkt me wel handig).

Waar gebruik ik de Apple Watch WEL voor?

 • Activiteiten. De Apple Watch houdt bij hoeveel ik heb bewogen, getraind en gestaan. Je krijgt een seintje als je lang stil hebt gezeten. Je kunt prestaties krijgen als je bepaalde mijlpalen hebt bereikt.
  Ik weet dat ik te weinig beweeg en dat dat ongezond is. Het klinkt vreemd maar als het kan ga ik wel vaker staan en lopen als ik een seintje krijg (maar bijvoorbeeld niet als ik autorijd). Mogelijk is dit een tijdelijk effect.
 • Work-out. De Apple Watch houdt tijdens het sporten calorieverbruik, hartslag (gemiddeld) en duur bij. Daarvoor gebruikt ie sensoren die behoorlijk nauwkeurig registreren. Wel duurt het soms een minuut voordat de Work-out app de hartslag registreert. Je kunt vervolgens de resultaten bewaren en raadplegen in de vorige app.
 • Berichten sturen (standaard, beknopt, reageren).
 • Telefoneren. Ik heb geen hands free-set. Wil ook niet tijdens het rijden telefoneren. Maar laatst moest een klant me naar een parkeerplaats gidsen. Zonder het stuur los te laten, kon ik via de Apple Watch kort telefoneren. Sindsdien neem ik de telefoon vaker op via de Apple Watch, of weiger ik gesprekken als ik in gesprek ben (terwijl de telefoon niet op stil staat). Deze toepassing is ook handig voor mensen (m/v) die vaak te laat zijn met het opnemen van hun telefoon of die de telefoon niet horen omdat deze in de handtas zit. Ik ken diverse voorbeelden….
 • Fantastical. Deze app integreert de Herinneringen-app en de Agenda-app. In één oogopslag zie je wat je die dag moet doen.
 • iTranslate. Woorden of zinnen inspreken en vertalen.
 • Buitenradar en Weer.
 • Evernote. Korte memo’s inspreken.
 • Email checken en weggooien.
 • Skype. Ingekomen berichten checken en snel reageren met standaard antwoorden (om later aan te geven waarom je kort door de bocht reageerde).
 • Stopwatch, wereldklok, wekker.
 • Focus. Ik was op zoek naar apps die de productiviteit vergroten. Via deze app plan je taken en ken je tijden toe aan taken. Bijvoorbeeld: nu besteed ik 10 minuten aan mijn mail, nu overleg ik een half uur over onderwerp x, etc. Je stelt dit in via de iPhone. Maar je kunt via de Apple Watch sessies stoppen of meer tijd geven. De Apple Watch was aanleiding om deze app te installeren en te gebruiken. Ik ben er erg tevreden over.

Terug naar de twee perspectieven.

Een aantal handelingen kan efficiënter en effectiever vanwege de genoemde eigenschappen. Dat is m.i. vooral het geval met productiviteitsapps. Een aantal toepassingen vind ik erg vergezocht. Verschillende toepassingen kunnen met andere devices net zo makkelijk, gebruiksvriendelijk, plezierig, efficiënt en/of effectief (of makkelijker etc).
Als je bijvoorbeeld al een goede hartslagmeter voor het sporten had, dan heeft de Work-out app geen meerwaarde (mijn hartslagmeter vertoonde kuren).

De ‘killer’ app heb ik nog niet gevonden. En ik ben ook nog geen toepassingen voor onderwijs en opleiden tegen gekomen die makkelijker, gebruiksvriendelijker, plezieriger, efficiënter en/of effectiever kunnen worden uitgevoerd met de Apple Watch, in vergelijking met andere devices.

Op de vraag “wat kan straks, wat nu nog niet kan?” heb ik nog geen antwoord. Ik verwacht wel notificatiefuncties van leeromgevingen, waarschuwingssystemen en roosterprogramma’s voor smartwatches. Verder kan ik me voorstellen dat je formatieve toetsapplicaties (denk aan Mentimeter) via de smartwatch gaat gebruiken. Uiteraard krijgen we ook nieuwsflitsen te zien. Verder zijn er al communicatietools (bijvoorbeeld van Slack) voor de Apple Watch beschikbaar.

De iPad van 2010 is een wereld van verschil met de iPad van 2015. Dat zal met de Apple Watch ook het geval zijn, verwacht ik.

Verder is het een persoonlijke afweging of je er het geld voor over hebt of dat je bijna jarig bent…

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.