Mobiele technologie en sociale media tijdens de zomervakantie

In de loop van de jaren ben ik mobiele technologie en sociale media tijdens de zomervakantie anders gaan gebruiken. Aan het eind van deze vakantie wil ik daar op reflecteren. Verder ga ik in op wat mij hierover opvalt als ik anderen tijdens vakanties observeer.

Vakantiefoto AndrosAls ik in de zomer met vakantie ben, heb ik behoefte om echt los te komen van mijn werk en werkgerelateerde zaken (zoals bloggen). Het zijn eigenlijk de enige weken in het jaar waarin ik niet met projecten, onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van ICT en leren bezig wil zijn. Ik heb dat nodig om echt te kunnen ontspannen en de accu weer op te laden.

Een aantal jaren geleden was ik dan ook 2 (of 3) weken volledig offline. De smartphone gebruikte ik alleen om te bellen of te sms-en (WhatsApp bestond toen nog niet). Bij thuiskomst trof ik vele honderden mails aan, terwijl mijn RSS Feedreader uit z’n voegen barstte van de duizenden berichten. Dankzij prioritering van feeds scande ik deze zeer selectief. Tijdens de vakantie kochten we ook soms een krant om van het nieuws op de hoogte te blijven.

Een aantal jaren geleden attendeerde een kennis mij op op de mogelijkheid om betrekkelijk goedkoop in het buitenland gebruik te maken van 3G. Ik heb daar toen gebruik van gemaakt, met name voor het volgen van nieuws. Tijdens de laatste Olympische zomerspelen hebben we dankzij @MeesterHenk bijvoorbeeld de dames hockeyfinale via Twitter kunnen volgen.

Inmiddels merk je dat (gratis) wifi ook in landen als Griekenland en Turkije op steeds meer plekken beschikbaar komt. We hadden dit jaar op de zeilboot een dongel met 3G die als hotspot diende. In onze studio hadden we ook wifi (overigens minder stabiel dan thuis). Tavernes en bars beschikken hier ook steeds vaker over. Je merkt daardoor dat dit aanbod de vraag naar draadloos internet creëert. Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn reisgenoten en -zo te zien- andere vakantiegangers. De iPad gaat sinds een jaar of twee ook mee vanwege het gemak en de beschikbaarheid van wifi. De afgelopen twee weken hebben we met z’n tweeën twee iPads en twee iPhones meegenomen. We lezen overigens geen boeken op de iPad (of op een eReader). Een iPad is niet geschikt voor ‘strandgebruik’.  Ik verwacht een aparte eReader voor de rest van het jaar niet te gebruiken.

Ik gebruik mobiele technologie inmiddels voor een aantal zaken.
In de eerste plaats voor het filteren van mijn mails. Wat kan meteen weg? Waar moet ik na mijn vakantie op terug komen? Bij mijn OU-account gebruik ik een Out of the Office-notificatie. Daarom heb ik dit account op mijn smartphone en iPad tijdelijk uitgezet. Bij mijn privémailadressen doe ik dat niet, omdat ik niet wil dat breed bekend is dat ik afwezig ben. Mensen die mij een gerichte vraag stellen, laat ik weten dat ik hier na mijn vakantie op terug kom. Opvallend: van de honderden mails, zijn er twaalf overgebleven waar ik op terug moe(s)t komen (de OU-mails uitgezonderd).
Op de tweede plaats scan ik mijn RSS feedreader. Berichten die de moeite waard zijn om uitgebreider te lezen, bewaar ik in de app Pocket (voor na de vakantie). Interessante nieuwsberichten lees ik wel meteen. Het gevolg is dat we geen papieren krant meer aanschaffen. Sowieso heb ik op Andros geen Nederlandstalige krant gezien, zelfs als je de Telegraaf als een krant beschouwt. Ik had verwacht dat ik Blendle vaker zou gebruiken. Dat is niet gebeurd. Mijn nieuwsbehoefte wordt bevredigd door de korte berichten op de websites van kranten als de Volkskrant, de NRC, de Gelderlander of de Limburger.
Op de derde plaats scan ik Facebook. Met name niet-zakelijke berichten van mensen in mijn netwerk. Bij Twitter heb ik alleen de ‘mentions’ gecheckt (en er -indien nodig- kort op gereageerd).
Tenslotte heb ik WhatsApp een aantal keren gebruikt om naaste familie korte berichten en foto’s te sturen van de vakantie (de alternatieven Threema en Telegram zijn door mijn persoonlijk netwerk niet geadopteerd). We sturen al vele jaren geen postkaarten meer vanaf ons vakantieadres. Dat heeft m.i. geen zin. Of je moet een kaart versturen terwijl je nog geen vakantie-ervaring hebt opgedaan, of de kaart komt aan nadat jij alweer thuis bent. WhatsApp is wat dat betreft ‘just-in-time’, authentieker (persoonlijke foto ipv algemene kaart), intenser (vaker appen ipv één kaart sturen) en goedkoper. Ik merk ook in mijn omgeving dat ouders via WhatsApp contact onderhouden met hun kinderen. WhatsApp vervangt wat dat betreft deels de telefoon.

Ik heb sociale media en mobiele technologie meestal ’s ochtendsvroeg en ’s avonds laat gebruikt. Zo’n 20-30 minuten per keer. Dat is net zo veel tijd als ik vroeger met een papieren krant kwijt was. Voor de rest was ik offline. Ik volg ontwikkelingen op het gebied van ICT en leren door het scannen nu iets meer dan een aantal jaren geleden, maar op een ontspannen manier. Het wegwerken van mails en feeds kost me bij thuiskomst veel minder tijd dan voorheen. Ik gebruik ICT op vakantie echter vooral voor niet-werkgerelateerde activiteiten. En dat bevalt goed.

smartphone op een terras
Foto: Jamiecat

Als ik op vakantie ben, zie ik veel mensen elektronische boeken gebruiken, kranten op tablets lezen en contact onderhouden met familie, vrienden en kennissen via Facebook of WhatsApp. Uiteraard zijn er ook mensen die er voor kiezen om tijdens de vakantie wel te werken. Hopelijk is dat ook echt hun keuze.

Een enkele keer vind ik mensen in het gebruik van mobiele technologie doorslaan.
Bijvoorbeeld het Griekse gezin dat ’s avonds op een terras zeker anderhalf uur lang alleen maar oog had voor het beeldscherm, en geen woord met elkaar uitwisselde. Het zoontje speelde een game, terwijl pa en ma driftig zaten te scrollen en te typen (niet om berichten met elkaar uit te wisselen, vermoed ik). Waarom ga je dan naar een terras, vraag ik me dan af? Of de Italiaanse dame die tijdens het eten met man en kinderen zo’n 20 minuten met iemand anders heeft zitten bellen.

Ze zullen wel hun redenen hiervoor hebben.
Het valt me daarbij op dat het vooral volwassenen zijn die mobiele technologie op deze manier gebruiken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.