Nog steeds groei in de versnipperde markt van leermanagement systemen

Als je ontwikkelingen op het gebied van leermanagement systemen wilt volgen, dan is Josh Bersin een zinvolle bron. Deze week illustreert hij wederom dat de markt van leermanagement systemen nog steeds groeit. Wat valt mij op in zijn analyse?

  • Er is een groot aantal spelers actief op de markt van leermanagement systemen (LMS). Bersin heeft vooral oog voor de Noord-Amerikaanse markt. Als je daarbij ontwikkelingen in het Midden-Oosten, China en Europa in ogenschouw neemt, dan kun je m.i. met recht spreken van een versnipperde markt.
  • Bersin schat dat de markt van LMS-en 1 miljard dollar waard is. Hij verwacht dit jaar een groei van 10-15% aan omzet.
  • Klanten zoeken nog steeds naar geïntegreerde ‘alles-in-één’ oplossingen, en niet naar ‘best of breed‘ op basis van verschillende leveranciers. Ik heb lang gedacht dat dit zou veranderen.
  • Er komt meer vraag naar “easy-to-use, dynamic, highly personalized electronic content“, die via mobiele apparaten gebruikt kan worden.
  • Uitgevers van elektronische content en LMS-leveranciers zullen vaker samensmelten of samen werken. Pearson is daar een goed voorbeeld van.
  • Er zijn maar enkele grote softwarebedrijven actief op deze markt (Oracle, SAP).

Wat mij verder opvalt, is dat er binnen het onderwijs heel andere leermanagement systemen worden gebruikt, dan binnen het bedrijfsleven of de zorg (binnen het onderwijs noemen wij ze elektronische leeromgevingen). Dat komt m.i. omdat de onderliggende processen zo verschillend zijn. Elektronische leeromgevingen ondersteunen bepaalde work flows niet of onvoldoende (zoals het vragen en verlenen van toestemming om een cursus te volgen).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.