Opening Bokbier seizoen

Deze blogpost is wel héél erg ‘off topic‘. Gaat niet over technology enhanced learning, zelfs niet over politiek (waar ik soms over blog) maar over de opening van het Bokbier seizoen.

Bokbier seizoenDe meeste lezers van mijn blog weten het wellicht niet. Maar ik ben een grote bierliefhebber. Ik heb in mijn studententijd bijvoorbeeld lege bierflesjes van verschillende merken gespaard. Nog steeds drink ik graag op zaterdag bijzondere bieren. Als ik geen afspraken heb, ben ik daarom ’s zaterdags rond borreltijd bij Café Jos in Nijmegen te vinden.

Vanavond opende Martien Evers van Café Jos het Bokbier seizoen. Ik heb daarvoor zelfs een spinningles laten schieten. Martien sloeg ter gelegenheid van het Bokbier seizoen een houten fust met Eichenhofener Doppelbock aan. Wauw. Vervolgens heb ik een proeverij van bokbier genomen (kleine glaasjes). Hieronder vind je mijn impressie:

 1. Steenbrugge Abdijbock. Hoppig, pittig, lekker. Cijfer 7,5
 2. Texelse Bock. Een zweem van zoet. Goed door te drinken. Vrij licht. Cijfer 7.
 3. Bronkhorster IJselbock. Voller bier. Een lekkere bitter. Prima nasmaak. Cijfer 8.
 4. Schelde Wildebock. Beetje rokerig. Pittig. De nasmaak associeert met bloemen. Cijfer 7,5.
 5. Hertog Jan Bockbier. Deed me denken aan honingdrop. Aan de zoete kant. Cijfer 6.
 6. La Trappe Bockbier. Mild bokbier. Beetje slap. Cijfer 6.
 7. Schneider Aventinus. Dit bier drink ik vanaf het najaar tot aan de zomer bijna altijd bij Café Jos. Eén van mijn ‘all time favorites‘. Stevig. Kruidig. Heerlijke afdronk. Cijfer 9.

Bokbier proeverij

Café Jos heeft deze bokbieren op het vat. Morgen volgt nog de Jopen Bok.

De Eichenhofener Doppelbock verdiende eigenlijk ook het cijfer 9. Een heerlijk, krachtig, bier.

Ik heb verder nog een collectors item mee naar huis genomen: ‘Mein Aventinus Barrique’ van brouwerij Schneider. Een doppelbock van 9,5%.  Voor een speciale gelegenheid.

De braadworsten, die Martien serveerde, heb ik aan mij voorbij laten gaan.

De herfst is in sommige opzichten een heerlijk jaargetijde.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

 1. Dag Wilfred,

  Leuk om te zien dat we ook op dit gebied (behalve ICT en onderwijs) gezamenlijke interesses hebben.
  De Steenbrugge Abdijbock heb ik afgelopen maandag geproefd, ik was er niet zo kapot van en vond hem wat zacht met weinig smaak die echt bleef hangen.
  in het weekend en gisteren heb ik ook de Herfstbok van de Gulpener en de Dubbelbock van Brand geproefd. Beiden zijn aanraders. Een lekkere volle smaak, kruidig en een prima nasmaak die ook echt blijft hangen.

  Komend weekend ga ik trouwens een krat Dubbelbock van Brand van vorig jaar aanspreken. Al heel wat jaartjes sla ik in het najaar wat bokbier in, dat ik vervolgens een jaar in de kelder laat staan. Mocht je dat nog niet doen, dan kan ik je dat aanraden. Enige probleem is dat het soms moeilijk is daar een heel jaar vanaf te blijven.

  Proost,
  Wiel Schwanen (werkzaam bij ROC Leeuwenborgh)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.