Technologieën die in 2014 zijn verdwenen

Mashable somt een aantal technologieën op die sinds het afgelopen jaar niet meer worden gemaakt of niet meer worden ondersteund. Als ik naar mijn eigen technologiegebruik kijk, dan is zowel sprake van stabiliteit als verandering.

Epson printer
“Epson Wide Carriage 9-pin printer – with legal paper 8.5×14” by Dale Mahalko – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Epson_Wide_Carriage_9-pin_printer_-_with_legal_paper_8.5×14.jpg#mediaviewer/File:Epson_Wide_Carriage_9-pin_printer_-_with_legal_paper_8.5×14.jpg

Bij Mashable gaat het om de volgende technologieën.

 1. Apple heeft besloten om de iPod Classic niet meer te produceren. Ik heb deze muziekspeler zelf nooit gehad. Wel de iPod Nano. De iPod is natuurlijk opgegaan in de iPhone. Daardoor hebben de meeste mensen geen behoefte aan een aparte iPod.
 2. Facebook Poke App. Facebook heeft de stekker uit deze app getrokken, maar wel Snapchat voor veel geld overgenomen.
 3. MSN Messenger. Ik heb deze toepassing in het verleden ook gebruikt. Microsoft is inmiddels eigenaar van Skype. Deze toepassing heeft een veel strakkere user interface. Doet wat het doen moet. Bovendien is Skype m.i. opgekomen sinds we over breedband beschikken. De groepschat van MSN is als je het mij vraagt vervangen door het intuïtieve en mobiel te gebruiken WhatsApp. Logisch dat de behoefte aan MSN is afgenomen.
 4. Orkut. Dit was ooit een veelbelovend sociaal netwerk. Google heeft het ooit overgenomen, maar zet nu de kaarten op Google+. Ik heb Orkut nooit gebruikt.
 5. Xbox Entertainment Studios. Microsoft heeft besloten om op een andere manier bezig te gaan met vermaak.
 6. Windows XP. Logisch dat Microsoft eindelijk heeft besloten om dit verouderde besturingssysteem niet meer te ondersteunen. Het is vervangen door andere besturingssystemen.
 7. Justin.tv. Website met vaak illegale videokanalen. Eén van de subnetwerken, Twitch, werd populairder dan moedersite en is uiteindelijk gekocht door Amazon.
 8. MacWorld Magazine. Uitgever IDG is gestopt met een papieren tijdschrift over Apple. De informatie is online te vinden.
 9. Nokia X. Deze op Android-gebaseerde mobiele telefoon wordt vervangen door de Lumia-serie die op Windows is gebaseerd. Niet raar, als je je realiseert dat Microsoft eigenaar is van Nokia.
 10. Flappy Bird. Het succes van deze mobiele game is de ontwikkelaar boven het hoofd gegroeid. Hij heeft besloten te stoppen met Flappy Bird.

Als je naar deze lijst kijkt dan gaat het vaak om logische opvolgingen, strategisch beslissingen van het moederbedrijf (focus, keuze voor eigen besturingssysteem), en één keer om een ontplofte hype.

Mijn persoonlijke lijstje van de belangrijkste technologieën waarmee ik gestopt ben, ziet er als volgt uit:

 • Second life: mijn alter ego Fred Halleck heeft al een hele tijd geen actie meer ondernomen. Het gebruik van SL kost relatief veel tijd. De activiteiten hebben voor mij weinig toegevoegde waarde.
 • De Poken. Je kon hier elektronische visitekaartjes mee uitwisselen. De Poken zit nog steeds in mijn tas. Maar al jaren ongebruikt. Ik ken weinig mensen die er eentje hebben. LinkedIn is handiger.
 • The Flip. Mijn vriendin gebruikt deze camera wel nog steeds vrij intensief voor observaties. De kwaliteit is goed, net als het gebruiksgemak. Zelf film ik vrij weinig. Als ik film, doe ik dat via mijn iPhone.
 • Windows: een aantal jaren geleden ben ik van Microsoft’s besturingssysteem overgestapt naar Apple. De Nokia is lang geleden vervangen door de iPhone. Ik gebruik wel nog Word en Excel, en soms Powerpoint.
 • Google Reader. Dat was geen eigen keuze. Google stopte met de ontwikkeling. Ik gebruik sinds die tijd Inoreader. Sinds kort ook de mobiele app van Inoreader omdat de app FeeddlerPro vaak crasht.
 • ICQ: gebruikte ik jaren geleden. Op een gegeven moment was er niemand meer in mijn omgeving die deze applicatie gebruikte. Volgens mij waren er ook klachten over de beveiliging.
 • Typepad: sinds ik het veel flexibeler, gebruikersvriendelijke en krachtiger WordPress gebruik, gebruik ik dit blogplatform niet meer.
 • Tumblr: ik gebruikte deze tool een tijdje voor korte berichten. Als medium tussen Twitter en mijn weblog. Scoop-it vind ik daarvoor veel handiger.

Gewin, gemak en genot blijken nog steeds belangrijke redenen om technologieën te blijven of te gaan gebruiken.

Een toepassing die kans maakt op mijn kerkhof van vergeten technologieën te komen, is Google+. Google Hangout gebruik ik soms. Google+ eigenlijk nauwelijks meer.
Daarnaast gebruik ik mijn iPad minder vaak dan voorheen. Dat komt omdat mijn nieuwe MacBook een lange batterijduur heeft, en ook niet heel zwaar is. Hij start ook snel op en is handiger om teksten mee te schrijven. De iPad komt niet op mijn kerkhof van vergeten technologieën, maar zal minder snel vervangen worden door een opvolger.

Ik gebruik al jaren e-mail, Twitter, WordPress, YouTube, Facebook, WhatsApp, Pocket, Diiggo, RSS Readers, Scoop-it, Dropbox, Google Drive, en andere toepassingen. Nieuwe toepassingen weten nauwelijks een plek binnen mijn mediagebruik te veroveren.

Dat komt ook doordat je omgeving mede bepaalt welke technologieën je gebruikt. Ik zou bijvoorbeeld graag af willen van e-mail (niet efficiënt), Facebook (privacy) en WhatsApp (idem). Je gebruikt media echter niet in je eentje.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.