Twitter als instrument voor professionalisering

Kun je de microblog tool Twitter ook gebruiken voor je eigen professionalisering? Ja, luidt de conclusie van het eenvoudig geschreven artikel Twittering, Not Frittering: Professional Development in 140 Characters. Samenvattend zijn er volgens de auteur de volgende toepassingsmogelijkheden.

  1. Je kunt een aantal vooraanstaande personen volgen, die veel lezen en op veel conferenties komen (en daar over twitteren).
  2. Je wordt geattendeerd op nieuwe -relevante- bijeenkomsten, blogberichten, gebookmarkte bronnen en online artikelen.
  3. Je vindt er mensen met dezelfde interesses, waar je mee kunt communiceren.
  4. Je kunt vragen stellen aan een grote groep mensen die jou volgen.
  5. Je kunt Twitter gebruiken als back channel tijdens presentaties.

Het artikel maakt ook melding van de scepsis die er is ten aanzien van microbloggen. Je wordt lang niet altijd geconfronteerd met voor jou relevante berichten ("wrubens gaat de auto wassen"). Twitter heeft wat dat betreft inderdaad geen filtermogelijkheden. Ook zou microbloggen snel afleiden. Daarnaast krijg je lang niet altijd een reactie op een vraag. Persoonlijk reageer ik alleen op vragen die rechtstreeks aan mij worden gesteld, of op vragen waar ik onmiddellijk een antwoord op weet. En dat geldt volgens mij voor meer mensen waardoor menige vraag vermoedelijk onbeantwoord blijft.

Verder vind ik het lastig om èchte kennis in 140 tekens te verwoorden. Je kunt tijdens een congres natuurlijk interessante quotes of conclusies twitteren, maar je mist dan vaak toch de context erbij. Ook is het lastig om een grote groep mensen ècht te volgen. Ik probeer een 140 mensen te volgen. Maar in de praktijk komt het er op neer dat ik een enkele keer per dag de laatste twintig tot veertig berichten check. Uiteraard heeft Twitter ook een RSS-feed. Maar dan vrees ik nog meer berichten in mijn feedreader te krijgen.

De echte meerwaarde van Twitter voor mijn professionalisering heeft vooral te maken met de attenderingsfunctie (ook om anderen automatisch te attenderen op nieuwe blogposts en bookmarks bij Del.icio.us), met het selectief volgen van individuen als deze naar een interessant congres gaan en met het selectief communiceren met anderen. Zelf heb ik Twitter nog niet gebruikt als back channel. Een nadeel hiervan is dat aanwezigen ook in staat moeten zijn om te twitteren.

Het artikel gaat niet in op een recente belemmering van Twitter. Tot voor kort kon je via je mobiele telefoon twitteren. Erg handig als je onder weg bent en niet beschikt over een internetverbinding. Via de mobiele telefoon twitteren kan nu alleen maar nog in een beperkt aantal landen. Mogelijk dat het over een aantal weken wel weer mogelijk is om vanuit Nederland en België via je mobiel te twitteren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Ha, wel een herkenbare post. 🙂
    Even een aanvulling.. je kan je berichten op Twitter wel filteren. Je kan http://search.twitter.com/ gebruiken om op trefwoorden te zoeken en daar de RSS-feed van volgen. Zo kan je alle tweets filteren die als reply naar jou gestuurd zijn of kan je zien wat anderen twitteren over een bepaald onderwerp.
    Daarnaast kan je ook Yahoo Pipes gebruiken om RSS feeds te filteren en te combineren, dus ook de feeds van Twitter. Probeer dan maar eens een pipe te maken van de tweets van een aantal personen die je interessant vindt die over een bepaald onderwerp twitteren. Dus bijvoorbeeld een RSS-feed maken van Jan, Klaas en Piet die twitteren over elearning. Of spreek voor een evenent een begintag af en filter daarmee alle tweets over dat evenement. Er is meer mogelijk met Twitter dan alleen maar mensen volgen. Bij ons op school heeft iemand de Twitter-Fountain gebouwd die op evenementen wordt gebruikt. Mensen kunnen dan berichten via Twitter en foto’s via Flickr sturen naar de fontein die al deze berichten dan toont op grote schermen.
    Ik heb op school tijdens colleges wel eens meegemaakt dat Twitter gebruikt werd als communicatiekanaal tussen studenten. Studenten reageerden dan op de inhoud van het college/lezing en reageerden op elkaar. Daarnaast konden andere studenten die niet aanwezig waren wat meekrijgen. Of twitter met de persoon die staat te presenteren als hij Twitter gaat gebruiken 😉
    Ik weet niet of Twitter een blijvertje is, maar microbloggen biedt veel toepassingen en mogelijkheden. Het fenomeen microblogen zie ik dan ook niet verdwijnen. Sceptici kennen gewoon niet alle mogelijkheden en zien alleen de “ik zit op de wc” berichten. Dat gevoel heb ik althans.

  2. @Jeroen Gerth: dank voor de aanvullingen. Ik vraag me wel af of het op die manier filteren goed werkt. Als ik bijvoorbeeld op ‘e-learning’ zou filteren, zou ik veel relevante berichten missen omdat mensen bij Twitter het woord ‘e-learning’ niet altijd gebruiken. Er worden namelijk geen trefwoorden gebruikt.

  3. (nu weet ik even niet wat backchannel in houdt, dus het kan zijn dat ik hetzelfde schrijf als bij punt 5)
    6. Je kunt vragen aan je followers of ze je willen helpen een presentatie inelkaar te zetten omdat je een presentatie gaat geven voor zo’n ca. 250 studenten. Check de blog van @slijterijmeisje:
    http://tinyurl.com/4vv8jk
    7.door het volgen van mensen uit verschillende landen, kun je bijvoorbeeld heel snel informatie krijgen over wat er daar gebeurt. Bijvoorbeeld iemands impressie tijdens de rouwdag in China. Een aardbeving bij LA. Backstageverhalen bij OS in china
    >
    Misschien hebben @erwblo of @marketingfacts nog usertips om door je tweets te scrollen. Ik volg zelf maar ca. 80 mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.