Slimmer zoeken vergroot waarde van Twitter voor leren #e-learning

Tijdens presentaties en workshops stel ik dikwijls dat Twitter veel potentie heeft voor leren, maar dat de gebrekkige filtermogelijkheden deze potentie aantasten. Je kunt echter ook slimmer zoeken op Twitter, met positieve invloed voor leren.

Twitter
Foto: Pixabay.com

Martin Gijzemijter beschrijft een aantal filtermogelijkheden, die ik in elk geval nog niet kende:

  • Je kunt geavanceerd zoeken (bijvoorbeeld binnen bepaalde account, en exclusief retweets)
  • Je kunt zoeken binnen geverifieerde accounts.
  • Je kunt retweets weg filteren (via -RT achter je zoekopdracht). Zo kom je ook van irritante retweets af van mensen met meerdere accounts, die zichzelf of standaard hun ‘vriendjes’ retweeten.
  • Via ‘filter:links’ kun je alleen tweets zien waarin een link staat. Erg handig als je vooral op zoek bent naar bronnen. Bijvoorbeeld ook handig voor mensen die wel belangstelling hebben voor mijn aanbevelingen, maar niet voor mijn spinning resultaten ;-).
  • Je kunt binnen een bepaalde periode zoeken.

Gijzemijter legt e.e.a duidelijk uit. Ik hoef het hier niet allemaal te herhalen. Ik denk dat deze tips inderdaad behulpzaam zijn. Twitter wordt daarmee een krachtiger middel voor leren, vooral voor zelfgestuurd en informeel leren, en serendipitous learning.

Eigenlijk zou je deze filtermogelijkheden nog binnen lijsten moeten kunnen gebruiken. Ook zouden tweeps ook kenmerken aan een tweet moeten kunnen geven, die volgers helpen met filteren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.