2U: Financiële zorgen en twijfels over voortbestaan

Het bedrijf 2U is sinds juni 2021 eigenaar van edX, het bekende platform waar je deel kunt nemen aan massive open online courses en andere online programma’s van onder andere Harvard, MIT en TU Delft. Inside Higher Ed maakt bekend dat 2U in financieel zwaar weer verkeerd.

3D render of dark clouds gathering over a laptop on a blue background, digital art
DALL-E: 3D render of dark clouds gathering over a laptop on a blue background, digital art

Het bedrijf worstelt ogenschijnlijk met forse schulden en heeft volgens auteur Lauren Coffey publiekelijk gewaarschuwd over de haalbaarheid van voortzetting. Er schijnen overigens meer online opleidingsplatforms (OPM’s) moeite te hebben om zich staande te houden en financieel rond te komen.

Universiteiten en hogescholen, die gebruikmaken van diensten van OPM’s, zouden zich moeten voorbereiden op een scenario waarbij deze bedrijven omvallen. Mochten bedrijven zoals 2U het niet redden, dan kunnen honderden onderwijsinstellingen met onrust onder lerenden én mogelijke financiële gevolgen te maken krijgen. Volgens Coffey hullen veel betrokken onderwijsinstellingen zich echter in stilzwijgen.

Volgens Coffey staan dergelijke platforms zelf niet ter discussie. Er zijn zelfs OPM’s die groeien. Er is dus mogelijk redding voor 2U door overname of schuldsanering. Dat hangt natuurlijk af van de financiële structuur en mogelijkheden van die partijen. De kernvraag is of die geïnteresseerd zijn in 2U, gezien de hoge schuld. In november 2023 kreeg 2U al een klap te verwerken toen er een einde kwam aan de lange samenwerking met de Universiteit van Zuid-Californië.

Lauren Coffey wijst erop dat OPM’s die een ommezwaai hebben gemaakt en geen modellen voor het delen van inkomsten gebruiken, op full-service digitale marketingbedrijven beginnen te lijken. Ze spelen een rol in alles van callcenteractiviteiten tot de ontwikkeling van cursusontwerpen. Flexibiliteit lijkt een vereiste om te kunnen overleven. Hoewel de situatie voor 2U precair is, schijnt het bedrijf voldoende geld te hebben om in 2024 voort te bestaan. Maar dat verhult niet de dreiging op langere termijn.

edX is ooit ontstaan als non-profit initiatief. Bijna drie jaar geleden werd edX overgenomen door een commercieel bedrijf. Diverse onderwijsinstellingen hebben hier fors in geïnvesteerd. Niet in de laatste plaats door het ontwikkelen van vele meer of minder open online cursussen en programma’s. Het zou zonde zijn als deze investeringen te niet worden gedaan. Een interessante vraag in dezen is ook of de ontwikkelde programma’s eenvoudig op via een ander online platform opnieuw aangeboden zouden kunnen worden.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.