Wiki’s succesvol inzetten voor leren

Wiki's hebben een sterke potentie voor leren. Om wiki's echter met succes voor leerdoeleinden in te zetten moet je volgens Ruth Reynard rekening houden met drie aspecten.

In de eerste plaats moeten de opdrachten voor lerenden betekenisvol zijn. Het gebruik van de wiki moet duidelijk gerelateerd zijn aan leerdoelen. Een vrijblijvende inzet werkt niet bevorderend voor de motivatie. Volgens Reynard kenmerken betekenisvolle wiki-opdrachten zich door:

  • Een dynamisch karakter.
  • Noodzakelijke deelname van alle lerenden.
  • Participatie die leidt tot resultaten, die niet van tevoren vast staan.

Op de tweede plaats is het van belang dat niet alleen het eindresultaat wordt beoordeeld, maar ook het proces. Werken lerenden met bestaande informatie en bouwen zij daar op voort? Dragen lerenden nieuwe informatie aan? Is sprake van een vertaling van informatie in bruikbare ideeën?

Op de derde plaats moeten de uitkomsten toegepast kunnen worden in een betekenisvolle context. Reynard stelt:


The power of using the wiki for collective learning is that it builds on a collective collaboration of knowledge construction and also visibly and logically captures the progress of thought and application for the participants and observers.


Volgens de auteur zouden bij wiki-opdrachten vier onderdelen zichtbaar moeten zijn:

  1. Fases van de ontwikkeling van het denkproces.
  2. Samenwerking.
  3. Synthese.
  4. Toepassing.

Zij schrijft ook dat wiki's niet voor alle vraagstukken geschikt zijn. Niet voor eenvoudige problemen, niet voor vraagstukken met van te voren gedefinieerde oplossingen en niet voor vraagstukken die in korte tijd moeten worden opgelost. Reynard concludeert


Therefore, wikis can provide an effective context within which higher-level thinking skills and collective learning can take place, but not without careful planning on the part of the teacher.

De auteur heeft wat mij betreft een prima  artikel geschreven voor onderwijsgevenden die overwegen om een wiki in het onderwijs in te zetten. Zij weet goed duidelijk te maken voor welke doeleinden en op welke manier je wiki's binnen leersituaties kunt inzetten.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Ik lees het artikel meer in het licht van de discussie over higher order thinking. Reynard toont de geschiktheid van wiki’s aan met een opdracht waarbij een groep gegevens verwerkt.
    Misschien stelt dit artikel juffen(m/v) gerust over het nut van wikigebruik, maar ik zie vooral de beperking van het gebruik: er kan zoveel meer met een wiki dan gegevens verwerken/verzamelen.
    Basisschooljuffen zouden meer mogelijkheden moeten uitproberen, maar voor die doelgroep geldt misschien ook veel meer ‘higher order thinking – schminking’, dan voor jouw doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.