Bokbier als Godendrank van de herfst

Sinds 2014 viert mijn stamcafé, Café Jos, de opening van het bokbier seizoen. Dit jaar hebben ze maar liefst dertien bokbieren van het vat. Ik was er weer bij. En, o, wat heb ik weer genoten (nee, niet van ze alle dertien).

Martien Evers Café Jos behoort tot één van de beste café’s van Nederland. Ik kom er al vele jaren, en meestal op zaterdagmiddag. Sinds drie jaar viert Café Jos de opening van het bokbier seizoen.

Normaliter drink ik doordeweeks geen alcohol (behalve met vasteloavend, feestdagen, vakanties en internationale congressen; oeps, dat klinkt best veel). Voor de opening van het bokbier seizoen maak ik (ook) graag een uitzondering.

De opening begon vanavond ‘traditiegetrouw’ met het aanslaan van een houten fust door eigenaar Martien Evers. De inhoud wordt vervolgens op kosten van de zaak uitgedeeld. Dit keer was het een vat Jopen Vier Granen Bok. Een heerlijk smaakvol en mild bokbier van 6,5% alcohol. Kreeg van mij een 8 op een schaal van 10.

Daarna heb ik een proeverij van bokbieren genomen. Café Jos heeft maar liefst dertien bokbieren op het fust. Ze hebben twee menu’s samengesteld. Ik heb voor het tweede menu gekozen: All about the Bock. Daarbij gaat het om de meer aparte, wat zwaardere bokbieren, die ik kleine glaasjes worden geserveerd (dus niet de Hertog Jan Bok, het Steenbrugge Bokbier of het Texels Bock):

 • Martien taptAnderson Valley Fall Hornin’ Pumpkin: 6%.
  Een lekker kruidig bier. Met een vleugje honingdrop. Cijfer 8.
 • Bax Bier Oma’s Pruim: 6,5%.
  Een wat vreemde naam voor een bier dat inderdaad naar de gelijknamige vrucht smaakt. Zacht, zeer smaakvol. Cijfer 8.
 • Stadsbrouwerij de Hemel: Eikenbok: 7%.
  Opvallend is de geur. Die ontbreekt namelijk nagenoeg. Smaakt een beetje naar lakrits. Als Nijmegenaar zou ik een zwak moeten hebben voor dit Nimweegs bier. Maar sinds afgelopen weekend telt dit sentiment voor deze Kirchröadsjer Jóng even niet mee. Cijfer 7.
 • ’t IJ Dubbelbock: 8,8%.
  Volle, pittige smaak. Intens en een beetje rokerig. Heerlijk. Cijfer 8,5.
 • Jopen 4 granen bok

  Soort van selfie

  Barbar Bock: 8,5%.
  Het meest verrassende bier van de avond. Barbar maakt overwegend zoete bieren. Zo ook deze. Het bier ruikt ietwat naar bloed. In eerste instantie smaakte het een beetje naar marsepein. Ik houd daar niet van. Maar de laatste slok proefde weer zeer smaakvol. Een vreemde gewaarwording, al met al. Cijfer: 7,5.

 • Gulpener IJsbok: 10,3%.
  Een zwaargewicht en de winnaar van deze avond. Echt heerlijk, vol, kruidig en zeer bijzonder. Je drinkt hier geen hele middag/avond van. Daarom is dit bokbier minder toegankelijk, maar wel erg lekker. Cijfer 9.
Bockbier

Zes gangen menu 😉

Bij restaurants betekent 1 ster dat het restaurant het omrijden waard is. Wat mij betreft geldt dat ook voor Café Jos en de fraaie verzameling bokbieren. Zorg er alleen voor dat je niet meer naar huis hoeft te rijden.

Ik heb niet veel met de herfst. Maar wel met het bokbier als nectar van het najaar.

Nota bene: ook andere bieren van Café Jos zijn zeer de moeite waard (zoals de IPA’s of de diverse trappist). Ze hebben ook een zeer uitgebreide keuze aan whiskey’s.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: ,
2 comments on “Bokbier als Godendrank van de herfst
 1. Rob Alberts schreef:

  De eerstvolgende keer in Nijmegen ga ik daar ook eens proeven.

  Smakelijke groet,

Top

%d bloggers liken dit: