Bokbier: het mooiste aan de herfst

Vandaag vond traditiegetrouw bij mijn stamcafé,  Café Jos, de opening van het bokbier seizoen plaats. Deze blogpost bevat een recensie van acht van de elf bokbieren die Café Jos dit jaar op de tap heeft.

Cafe Jos bokbierSinds 2014 organiseert Café Jos deze opening. In verband met mijn werk heb ik de opening verleden jaar moeten missen. Dit jaar was ik er weer bij. Mooie traditie.

Normaliter drink ik doordeweeks geen alcohol. Vakanties en de opening van het bokbier seizoen daargelaten.

Ik ben een relatief late ontdekker van bokbier. Begin jaren negentig dronk ik voor het eerst Grolsch bokbier. Dat kon me toen maar matig bekoren (te zoet). Inmiddels kijk ik weken uit naar het moment dat mijn stamcafé weer meer aparte bokbieren op de tap heeft. Door het jaar heen -winter, vroege voorjaar, late zomer- drink ik weleens de Aventinus, een doppelbock van brouwerij Schneider. Het najaar blijft echter de periode om te genieten van dit bijzondere seizoensbier. Wikipedia bevat met recht een aparte lemma van dit bier.

De opening begon met een korte toelichting van gastheer Martien. Vervolgens ontvingen de gasten een glas Lindeboom bok. 6,5%.  Niet slecht, goed begin. Een mild bier, wat aan de zoete kant. Krijgt van mij rapportcijfer 7.

Daarna zijn we overgegaan op een proeverij -dus kleine glaasjes- van vier middenklasse bokbieren:

 • Wildebok van de Scheldebrouwerij.6,5%. Een bokbier met duidelijk meer pit. Duidelijke smaak van laurier, dropachtig. Krijgt een ruime 8. Bevalt prima.
 • Bax bier Oma’s Pruim. Hier heb ik twee jaar geleden kennis meegemaakt. Deze proefde toen inderdaad naar de gelijknamige vrucht. Dit jaar smaakt dit bokbier wat zurig. Rapportcijfer 7-. Het minste bier van de avond. Daarover waren mijn tafelgenoten en ik het eens.
 • Kompaan B.o.c.k.s, 7,5%. Erg lekker. Een krachtige, volle smaak. Net wat lekkerder dan de Wildebok. Cijfer 8,5. Wordt dit de winnaar?
 • Hemel Moenen Rookbok met 6,5% alcohol. Ik ben niet zo’n liefhebber van rookbier. En ook nu krijg ik een associatie met gerookt vlees als ik de eerste slok neem. Martien serveert overigens ook gebraden worst. Volgens mijn tafelgenoten is dit bier in combinatie met gebraden worst goed te doen. Ik heb de gebraden worst aan mij voorbij laten gaan. Maar na de eerste slok valt dit bokbier inderdaad mee. Cijfer 7.

Proeverij bokbierGaan we naar huis, of wagen we ons nog aan een proeverij van de drie zware jongens van dit jaar? We gaan nog even door, en daar krijgen we geen spijt van.

 • Gulpener Herfst ijsbok, 8,5%. Een ijsbok is in meerdere opzichten pittiger dan een gewoon bokbier. En Gulpener heeft een echte ijsbok gebrouwen. Aparte nasmaak. Veel drop. Krijgt zeker ook een 8.
 • Texels Stormbock. 10% alcohol. De absolute winnaar van vanavond. Daarover bestond aan mijn tafel consensus. Een erg lekker bier. Karaktervol. Zeker een 9. Voordat ik een slok had genomen, had ik mijn reserves. Ik ben bijvoorbeeld niet heel enthousiast over Skuumkoppe van de Texelse brouwerij. En hun bokbier van 2017 krijg van mij ook ‘maar’ een 7. Texels heeft zich dit jaar echter overtroffen.
 • Uiltje Apfelstrudel Doppelbock. 11% alcohol. Verleden jaar heb ik dit bier ‘complex’ genoemd. Dit jaar verschilde de smaak van verleden jaar. Ik proefde marsepein. Zwaar bier. Niet slecht, maar ik zal ‘m niet snel weer bestellen. Een 7,5.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: , ,
One comment on “Bokbier: het mooiste aan de herfst
 1. Rob Alberts schreef:

  Mijn eerste bokbier voor dit seizoen moet ik nog proeven.
  De zoetere versies laat ik liever staan.
  Een overjarige bokbiertje drink ik zeer graag. Na een jaar vind ik de smaak vaak nog beter. Vrolijke groet,

Top

%d bloggers liken dit: