Chat met Willem van Oranje

Ik heb regelmatig geschreven over chatbots en de potentie voor leren. Deze week werd ik geattendeerd op een chatbot die in het kader van Koningsdag is gemaakt.

De chatbot heet ‘Chat met Willem van Oranje‘ en is ontwikkeld door het bedrijf Helpr (die chatbots voor het onderwijs ontwikkelen), educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff en ‘Wij, Amersfoort Koningsdag 2019’.

Je kunt de Vader des Vaderland open vragen stellen of eerst kiezen voor een onderwerp. Ik heb bijvoorbeeld uitgebreid antwoord gekregen op de vragen:

 • Wie heeft u vermoord?
 • Wat is de Beeldenstorm?

Op de vraag of hij ruzie heeft gehad met de vader van Peter Paul Rubens, kreeg ik uitleg over de betekenis van ‘Vader des Vaderlands’. De vader van de Vlaamse schilder -waarvan mijn familie lang gedacht en gehoopt heeft dat hij onze voorvader was- is namelijk gevangen gezet door Willem van Oranje. Hij schijnt het met de tweede ega van Willem te hebben aangelegd, en haar zelfs zwanger te hebben gemaakt. Blijkbaar heeft chatbot Willem dit verdrongen šŸ˜‰

Op de vraag wat de aanleiding was van de Tachtigjarige oorlog kreeg ik de volgende reactie:

Mon Dieu wat een vraag! Ick zou hier het antwoord niet op weten. Myn excuses! Probeert u eens iets anders te vragen, misschien ken ick dat wel!

De chatbot weet wel hoe de Tachtigjarige oorlog is begonnen.

Leuk initiatief!

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

 1. Hoi Wilfred,

  Dank voor het leuke artikel!

  Zoals je wellicht weet is een chatbot (net als een mens) nooit uitgeleerd. We hebben even met Willem gesproken en na wat therapie en hypnose kon hij zich weer alles herinneren: De eerste vraag over Peter Paul Rubens (je voorvader) zat er niet in maar hebben we er nu ingestopt. Bij de tweede vraag herkende hij het woord ‘aanleiding’ niet als synoniem voor ‘ begin’ . Nieuwerwets Nederlands is best moeilijk voor een Duitse Fransman. Dit hebben we hem nu geleerd en hij kent de vraag nu wel. Hij geeft nu uiteraard antwoord. Probeer het gerust nog eens!

  http://www.chatmetwillem.nl

  Fijne Koningsdag!

  Jaap & Willem van Oranje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.