De belangrijkste technologische trends van dit moment

Het Future Today Institute heeft onlangs voor de vijftiende keer het Tech Trends Report gepubliceerd. In meer dan 650 pagina’s beschrijven zij belangrijke technologische trends en hun mogelijke invloed op zogenaamde ‘macrobronnen’.

Volgens de samenstellers moet je exponentieel denken en incrementeel handelen. Je moet trends in de gaten houden, op basis van trends strategieën ontwikkelen of nu handelen.

Zij stellen dat elf marcobronnen van invloed zijn op hoe de toekomst zich ontwikkelt. Denk daarbij aan geopolitiek, milieu, verspreiding van welvaart of onderwijs. Technologie is de bron die de andere macrobronnen op verschillende manieren kan beïnvloeden. Zowel sterke als zwakke signalen kunnen daarbij duiden op opkomende veranderingen.

Verder is het volgens de auteurs belangrijk om trends te onderscheiden van “trendy” (dat zijn in feite hypes). Zes sleutelfactoren geven trends aan:

 1. Contradictions: voorbeelden die tegengestelde of incongruente krachten laten zien die tegelijkertijd spelen.
 2. Inflections: gebeurtenissen die een belangrijk keerpunt markeren of een een nieuw paradigma.
 3. Practicies: opkomend gedrag dat meer uitgesproken wordt of aan populariteit wint.
 4. Hacks: inventief, onbedoeld gebruik van gereedschappen, technologieën en systemen.
 5. Extremes: voorbeelden van technologieën, functies of concepten die tot nieuwe grenzen die de aard van hun gebruik kunnen veranderen.
 6. Rarities: zeer onwaarschijnlijke of onverwachte gebeurtenissen en verschijnselen.

De technologische trends zijn dan:

 1. Artificiële intelligentie. Arbeidsorganisaties zoeken o.a. naar manieren om hun personeel te professionaliseren op het gebied van machine learning en de grondbeginselen van AI.
 2. Recognition, scoring & privacy. Kritische trends in gegevens, herkenningssystemen, scoringsalgoritmen en toepassingen. Hier valt o.a. het monitoren van gedrag op school onder.
 3. Metaverse, AR/VR, synthetische media. De toekomst van werk zal meer digitaal immersief worden naarmate arbeidsorganisaties virtuele vergaderplatforms, digitale ervaringen en mixed reality-werelden inzetten. Online ervaringen zullen op termijn plaatsvinden in virtuele 3D-omgevingen die ervaringen in de echte wereld nabootsen. Dit geldt m.i. ook voor leerervaringen.
 4. Werk, cultuur en spel. Nieuw op afstand werkend personeel vertrouwt op video conferencing systemen, messaging platforms, thuisnetwerken, en thuis routers die niet noodzakelijk veilig zijn. Investeringen in “upskilling” nemen toe naarmate zowel werkgevers als werknemers kijken naar platforms die hen te helpen relevant te blijven.
 5. Nieuws en informatie. Belangrijke trends die de toekomst van de journalistiek, de media en de bedrijfsmodellen voor entertainment en nieuws beïnvloeden.
 6. Gezondheid en Geneeskunde. Belangrijke technologische en wetenschappelijke trends die de toekomst van de gezondheidszorg, de geneeskunde en de farmaceutische sector beïnvloeden. O.a. de opkomst van digitale persoonlijke trainers.
 7. Home of Things. De invloed op digitalisering op onze thuissituatie.
 8. Beleid, overheid en veiligheid. Welke wetenschappelijke en technologische trends beïnvloeden wet- en regelgeving, bestuur, geopolitiek en cybersecurity? O.a. de relatie tussen overheid en de invloed van “Big Tech”. En de risico’s van cyberaanvallen (ook relevant voor onderwijsinstellingen en opleidingsinstituten).
 9. Logistiek, robotica, supply chain en transport. O.a. over de circulaire economie en de rol van drones.
 10. Decentralisatie en blockchain. In dit onderdeel wordt onder meer aandacht besteed aan cryptocurrency, digitale autonome organisaties, decentrale financiën en non fungible tokens. Er wordt geen aandacht besteed aan de relatie met certificering.
 11. Telecommunicatie en computing. In dit onderdeel worden trends zoals 5G, 6G, edge computing en quantum computing nader toegelicht. De kracht van computertechnologie neemt nog steeds toe. Dit leidt tot nieuwe mogelijkheden.
 12. Synthetische biologie, AgTech (agriculture technology) en Biotech.
 13. Klimaat, energie en ruimte. Trends die van invloed zijn op de toekomst van duurzaamheid, energieproductie en -verbruik, en groene technologie. Plus trends op het gebied van commercialisering, toerisme en verkenning van de ruimte.

Per trends beschrijven de samenstellers o.a. de belangrijkste inzichten, de stand van zaken, belangrijke termen en de invloed op verschillende terreinen. Zij bespreken de trends op een evenwichtige wijze en hebben absoluut oog voor potentiële risico’s. De auteurs schrijven dat deze trends van invloed zijn op bekwaamheden van werknemers. Ze hebben geen oog voor de invloed van technologieën op hoe er geleerd zal worden, al besteden ze wel kort aandacht aan educatieve games.

Op de website kun je het hele rapport downloaden of veertien losse delen.

Het rapport kan tot 20 mei 2022 gratis worden gedownload. Daarna is alleen een samenvatting kosteloos te downloaden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.