De SPOC als afgeleide van een MOOC

Met enige regelmatig wordt -ook door mij- de discussie gevoerd over de waarde van de term SPOC (Small Private Online Course). Dankzij twitter ben ik er nu wel uit. Voorlopig tenminste.

Een tijd geleden voerde ik met onder meer Robert Schuwer en Pierre Gorissen een discussie over de term ’SPOC’:

De discussie ging vooral over het ‘open’ karakter van een SPOC. De vraag ‘wat onderscheidt een SPOC van een gewone online cursus?’ (en wat is de zin van weer een ander begrip) bleef voor mij echter overeind staan. Een gewone online cursus kan immers ook geen eisen aan de vooropleiding stellen en in die zin ‘open’ zijn (een belangrijk criterium volgens Robert Schuwer).

Vandaag twitterden Martin Mulder en Pierre Gorissen n.a.v. een symposium over SPOC’s en MOOCs. Ik kon het niet laten, en vroeg me weer af

wrubens: @martinmulder @PeterMcAllister Can anybody tell me the difference between a SPOC and an online course that exists for more than 15 years?

Waarop Pierre als volgt reageerde:

Tweet spoc

Volgens mij heeft hij daarmee een duidelijk criterium te pakken:

een SPOC is een online cursus die een afgeleide is van een MOOC.

Dat wil zeggen dat ontwikkelaars op basis van een MOOC een kleinschalige en besloten online cursus samenstellen en verzorgen. Een SPOC kan dan open zijn, maar dat hoeft niet.

Daarmee is een SPOC een bepaald type online cursus. Een online cursus is echter niet per definitie een SPOC.

Wat is de relevantie hiervan? Als je aan de slag gaat met ICT en leren is een gemeenschappelijke taal belangrijk. Anders leidt dat vooral tot verspilde tijd en energie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. OK, dus online cursus is een verzamelnaam. Een MOOC is een online cursus, een SPOC is een online cursus. Welke smaken zijn er nog meer? Ik kan zo gauw niet nog een variant bedenken. Voor mij is een SPOC ook een nieuwe naam voor wat tien jaar geleden e-learning werd genoemd. Nu wordt de term e-learning veel breder gebruikt.

  2. Een MOOC en een SPOC zijn online cursussen, naast de gewone online cursus die we al lang kennen. En een online cursus is een vorm van e-learning. Duidelijk, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.