EdX zet met MicroBachelors de volgende stap op het gebied van microcredentialing

Microcredentialing is momenteel één van de belangrijkste trends op het gebied van ‘technology enhanced learning’. EdX -van oudsher aanbieder van massive open online courses- biedt al micro masterprogramma’s aan. Daar komen nu MicroBachelors bij.

Bij microcredentialing worden opleidingen opgedeeld in kleinere eenheden. Je ontvangt een micro credit -bijvoorbeeld in de vorm van een digitale badge- als je een eenheid afrondt. Op deze manier kunnen ook andere leeractiviteiten gewaardeerd worden. Blockchain technologie kan worden gebruikt om de bewijsmaterialen op een veilige en betrouwbare manier gedistribueerd op te slaan.

Deze ontwikkeling is met name ook interessant voor een leven lang leren waarbij professionals geen complete opleiding willen volgen, maar wel afgebakende onderdelen willen bestuderen.

Mede dankzij een financiële impuls van de Lumina Foundation gaat edX samen met partner universiteiten micro bachelor-programma’s ontwikkelen en aanbieden. EdX’s CEO Anant Agarwal heeft volgens Edsurge onlangs het beeld geschetst van onderwijs dat binnen vijf tot tien jaar modulair is opgebouwd, op meerdere manieren wordt aangeboden (online en face-to-face) en een leven lang gevolgd zal worden.

EdX heeft samen met partners tot nu toe 45 MicroMaster-programma’s ontwikkeld. Deze dekken 25-50% af van reguliere masterprogramma’s. De kosten zijn betrekkelijk laag en er zijn geen toelatingseisen. Succesvolle studenten kunnen vervolgens een volledige master volgen bij een van de deelnemende instituten.

Binnenkort volgen dus ook MicroBachelors die een vergelijkbare opzet hebben. De voorloper hiervan is de Global Freshman Academy die EdX samen met Arizona State University heeft opgezet. Deelnemers kunnen hier een eerste jaar online doen, tegen veel lagere kosten dan normaal. De belangstelling is groot, ook al rond slechts een kleine groep lerenden het eerste jaar echt met succes af.

Het is nog niet duidelijk welke universiteiten MicroBachelors zullen gaan aanbieden. MIT noemt dit initiatief in elk geval een natuurlijke uitbreiding van de micromasters.

EdX hoopt met MicroBachelors de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te vergroten door online onderwijs tegen lagere kosten aan te bieden waarbij lerenden ook relatief weinig risico lopen. Inhouden van massive open online courses kunnen hierbij slim worden hergebruikt.

Edsurge wijst hierbij op het opinie artikel van Susan Dynarski die onlangs waarschuwde dat online cursussen minder geschikt zijn voor groepen die de meeste hulp nodig hebben.

Volgens mij is het dan ook belangrijk dat de MicroBachelors aandacht besteden aan ‘online academische vaardigheden’ om voortijdige uitvalt te bestrijden.

Met dank aan Harm Weistra voor de tip.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.