Een alternatief voor Google Reader om verandering van werkprocessen te voorkomen

Het zal jullie niet ontgaan zien: Google trekt de stekker uit Google Reader. Deze actie bewijst weer hoe kwetsbaar ‘gratis’ is. Ik zal naarstig op zoek moeten naar een alternatief. Want een RSS-feedreader, waarmee ik kan synchroniseren, is erg belangrijk voor mijn leer- en werkprocessen.

Dankzij RSS blijf ik bij op mijn vakgebied. Ik ben geabonneerd op naar schatting zo’n 600 weblogs en sites. Via mijn RSS-feed reader word ik zo vaak als ik wil geattendeerd op nieuwe berichten (pull, geen push). Ik scan deze berichten, en besluit vervolgens of ik deze op een later tijdstip uitgebreider wil lezen (en de inhoud ervan bijvoorbeeld wil gebruiken in een blogpost), of dat ik ze wil delen via e-mail of Twitter.

Een RSS-feedreader is dus erg belangrijk voor de manier waarop ik leer en werk. Ik baal dan ook het meeste dat ik mijn werkwijze misschien gedwongen moet aanpassen (niets menselijks is mij vreemd). Natuurlijk kan ik me de verontwaardiging van Pierre Gorissen en D’Arcy Norman voorstellen. Google’s handelswijze toont onze afhankelijkheid van monopolisten aan, het illustreert hoe kwetsbaar ‘gratis’ is en dat gebruikers niet eigenaar zijn van de technologie (zelfs dus niet bij Bring Your Own Technology). Ik heb me dat echter altijd gerealiseerd.

Eigenlijk gebruik ik Google Reader zelf niet zo vaak. Ik maak namelijk gebruik van Newsrack. Dat is een applicatie die werkt als een schil over Google Reader heen. Ik gebruik Newsrack op mijn Macbook, iPad en iPhone. Behalve de mogelijkheden om berichten later te lezen (in Pocket, vh ReaditLater) of te delen, synchroniseert Newsrack ook. Als ik een bericht op mijn iPhone heb gelezen, dan kom ik dit bericht niet nog eens tegen op mijn iPad. Op deze manier kan ik verloren momenten op treinperrons, in stadbussen of wachtkamers heel efficiënt benutten. Het scannen van berichten kost me op die manier relatief weinig tijd, en levert me veel op.

Ik moet dus op zoek naar een alternatief als Newsrack (een betaalde app) er niet in slaagt een alternatief voor Google Reader te vinden. Zij hebben dan ook een probleem.

Het alternatief moet dan voldoen aan de volgende eisen:

  • De mogelijkheid om de feedreader op al mijn apparaten te gebruiken (op de iPad en iPhone via een app of mobiele interface).
  • Synchronisatie tussen de apps.
  • Een gebruikersvriendelijke interface.
  • De mogelijkheid om een opml-bestand te importeren.
  • De mogelijkheid om berichten te delen via e-mail en sociale media (in ieder geval Twitter).
  • Bij voorkeur ook de mogelijkheid om berichten direct op te slaan in Pocket.

Google geeft aan dat Google Reader steeds minder wordt gebruikt. Je hoort wel vaker dat RSS, of in ieder geval, RSS-feedreaders, ‘uit’ is. Ik zie echter geen alternatief waarmee ik zo efficiënt up to date ben van ontwikkelingen en nieuws. Twitter is handig en waardevol, maar bevat te veel ruis en onvoldoende goede filtermogelijkheden om een volwaardig alternatief te zijn voor een feedreader. Flipboard is fraai, maar niet geschikt om snel te scannen.

Pierre Gorissen, D’Arcy Norman en Jason Parker beschrijven enkele alternatieven. Ik wacht eerst op een reactie van Newsrack. Ik heb in ieder geval geen zin om een oplossing zelf te hosten (mijn provider Flexwebhosting biedt een stokoude reader aan). Ik wil geen tijd investeren in dergelijke technologische werkzaamheden. Mijn requirements zijn duidelijk. Als iemand tips heeft, hoor ik dat graag. En de oplossing hoeft niet persé gratis te zijn. Wel stabiel en betrouwbaar.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Geruststellende gedachte:

    De makers van RSS-reader Feedly laten vandaag meteen weten al een tijd te werken aan migratieproject Normandy, een Feedly-kloon van de Google Reader API. Migratie van Reader naar Feedly moet dan ook vlekkeloos verlopen, belooft het Feedly-project. Het blog post ook meteen tips voor gebruikers die migreren om de Reader-workflow zoveel mogelijk te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.