Een e-mail loze dag…

Gisteren hadden we op mijn werk een serieuze hardware storing. Daardoor konden we praktisch de hele dag niet beschikken over e-mail. Op zo’n moment realiseer je hoe afhankelijk je bent van dit medium. En hoe zeer je er van uit gaat dat de techniek het doet.
Ik wilde bijvoorbeeld een voorstel mailen aan een klant. Dat moest dus een halve dag wachten (nog altijd sneller dan de gewone post). Verder pleeg ik zaken die ik moet afhandelen, in een aktie-folder in Outlook te plaatsen. Het gaat dan om mails die om een reactie vragen. En berichten met attachments (zoals voortgangsrapportages) die van commentaar voorzien moeten worden. Mooi niet dus.
Een aantal jaren geleden bezocht ik in Dallas het ASTD-congres. Bij één van de sprekers crashte de laptop. Volgens hem was dat een "teken van boven" dat de mens niet afhankelijk mocht worden van technologie. Dat is natuurlijk Kort Amerikaans. Je kunt immers geen "teken van boven" krijgen als er "boven" niets is dat een teken kan geven. Ik noem het liever toeval. Of een misplaatste voortijdige 1 April grap.
Maar je realiseert je wel hoe afhankelijk de (werkende) mens is geworden van ICT.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

 1. Hoi Wilfred,
  Tja, ik kan me er iets bij voorstellen. Ik weet niet precies op welke plek e-mail staat in het rijtje van dingen die je het werken onmogelijk kunnen maken, maar na het uitvallen van het elektriciteitnetwerk, het gewone computernetwerk (op het werk of thuis) lijkt het me waarschijnlijk nummer drie.
  Maar ja, zoals met zoveel is het maar de vraag hoeveel rekening je ermee kunt houden. Er was een tijd dat je (ik tenminste wel) nog sheets meenam naar een presentatie voor als een laptop het niet meer deed, maar ik neem aan dat niet veel mensen dat nu nog doen. Al was het maar omdat een overheadprojecter vaak moeilijker te regelen is dan een beamer.
  En wat e-mail betreft zou ik het toch niet meer kwijt willen, ondanks dat het ons wéér wat afhankelijker maakt van de techniek.

 2. Dag Pierre,
  Ik denk inderdaad dat e-mail op plek 3 komt, wellicht gelijk met de “gewone” Internetverbinding aangezien ik voor verschillende projecten in online communities moet wezen. Grappig, je voorbeeld over sheets. Daar had ik het toevallig gisteren met een collega over. Wij delen jouw conclusie, maar wij kennen nog heel wat collega’s die liever met sheets werken dan met PowerPoint en beamer.
  E-mail zou ik never nooit meer kwijt willen. Niet in mijn werk en niet privé.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.