Gaan kinderen ècht niet meer bewegen dankzij de Wii?

Kinderen niet beweeglijker dankzij Wii-games. Aldus De Volkskrant van vanochtend. De krant baseert zich op onderzoek waaruit zou blijken dat kinderen die de Wii gebruiken om te gamen, niet meer gaan bewegen dan kinderen die ‘zittend’ gamen. Ik heb mijn twijfels.

Ik ben best een beetje een gezondheidsfreak. Ongeveer negen jaar geleden woog ik ongeveer vijftien kilo meer dan nu. Ik was veel minder fit dan nu. Ik heb toen mijn eetpatroon aan mijn leefwijze aangepast en in combinatie met sport en bewegen, ben ik veel gezonder geworden.

Sindsdien let ik erg op wat ik eet en drink (de zomervakantie uitgezonderd). Eén van mijn eerste activiteiten bij mijn voormalige werkgever Gilde Opleidingen was ook het mede initiëren van een vernieuwend aanbod sport en bewegen. Onder andere omdat we ons ervan bewust waren hoe belangrijk dit is voor een steeds dikker wordende jeugd.

Toen de Wii werd geïntroduceerd, was ik dan ook aangenaam verrast. Eindelijk een gametool waarmee jongeren zouden gaan bewegen. Niet dus, als ik De Volkskrant mag geloven. De cruciale term in het artikel is volgens mij echter het woord ‘naderhand’:

Kinderen die van hen (de onderzoekers, WR) games voor de Wii kregen waarbij de deelnemers lichamelijke activiteiten moesten ontplooien, bleken zich daar naderhand niet vaker aan te hebben overgegeven dan kinderen met games die ze zittend op de bank konden uitvoeren.

De kinderen zijn volgens mij door het gebruik van de Wii niet meer gaan bewegen. Maar zij bewegen wel meer als zij een Wii gebruiken, dan als zij bijvoorbeeld een Playstation of Xbox 360 gebruiken. Daarom juich ik het gebruik van een Wii (of de Kinect van Microsoft) in plaats van of in afwisseling met traditionele gameconsoles nog steeds toe. En laat kinderen vooral ook sporten en buiten spelen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.