Geleerde lessen migratie MacBook

Afgelopen vrijdag heb ik een nieuwe MacBook aangeschaft. De migratie van de oude naar de nieuwe is helaas niet heel soepel verlopen. Daarom een blogpost met geleerde lessen.

Migratie macbookMacBooks bevatten een tool die Time Machine heet. Dat is een zeer handige toepassing die je in staat stelt automatisch backups te maken. Met behulp van zo’n backup kun je dan normaliter heel gemakkelijk migreren (incluis allerlei instellingen). Ik heb dat eerder gedaan. Tot een jaar geleden gebruikte ik een externe harde schijf voor het maken van backups. Sinds een jaar een Airport Time Capsule. Daarmee kun je draadloos backups maken. Dat gaat heel gemakkelijk. Reservekopiëen worden keurig dagelijks gemaakt.

Ik wilde dan ook de laatste backup vanaf de Airport Time Capsule terugzetten. Ik had daarvoor mijn nieuwe MacBook met een Ethernet-kabel op de Time Capsule aangesloten. Helaas vond mijn nieuwe MacBook de reservekopie niet. Ik ben er nog niet achter waarom. Via wifi kon de nieuwe MacBook de reservekopie ook niet vinden.

Heeft iemand een verklaring hiervoor?

Je kunt ook van MacBook naar MacBook migreren. Je kunt de beide computers rechtstreeks op elkaar aansluiten met behulp van een Thunderbolt-, FireWire- of Ethernetkabel. Ik beschik alleen over het laatste type. Nu kun je Ethernet-kabels niet meer rechtstreeks in een MacBook stoppen. Ik beschik over één adapter, maar niet over twee. Daarom moest ik gegevens via wifi migreren. Dat verliep tergend traag. Een paar minuten voordat het proces was voltooid, stopte de migratie. Nota bene: Apple adviseert zelf om kabels niet via een hub aan te sluiten, maar rechtstreeks. Bij nieuwe Macbooks is een hub echter noodzakelijk omdat men alleen nog met usb-c aansluitingen werkt. Achteraf had een extra adapter van ongeveer € 30 mij veel tijd en energie gespaard.

Poging drie.
Ik beschik nog steeds over een externe harde schijf. Deze schijf was echter te vol. Ik besloot om alle bestanden te verwijderen. Om daadwerkelijk schijfruimte vrij te maken moet je dan echter ook de prullenbak leeg maken. Het aantal gewiste onderdelen van de externe harde schijf bedroeg echter meer dan 14 miljoen. Ik heb vele uren moeten wachten voordat ik voldoende schrijfruimte vrij had gemaakt om een back up te kunnen maken. Ik had beter een selectie kunnen kiezen en verwijderen. Dat had veel tijd gescheeld. Met name omdat het verwijderprogramma eerst inventariseert wat verwijderd moet worden.

Vervolgens heb ik een nieuwe reservekopie gemaakt op de externe harde schijf. Deze reservekopie werd wel gevonden. Aanvankelijk is het migratieproces twee keer onverwacht gestopt. Drie keer bleek uiteindelijk scheepsrecht te zijn.

Je hoeft tijdens dit proces uiteraard niet de hele tijd naast je MacBook te zitten. Echter soms krijg je een vraag of beveiligde bestanden daadwerkelijk verwijderd moeten worden. Het proces gaat pas verder als je op ‘Ok’ etc klikt. Ook is, zoals gezegd, het migratieproces een aantal keren onverwachts gestopt.

De volgende actie is het opschonen van de oude MacBook. Hopelijk verloopt dat proces sneller en meer vlekkeloos.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.