Gratis en open source bronnen voor het onderwijs

“Ken je deze website niet?”, vroeg één van mijn gesprekspartners me de afgelopen week. Mijn antwoord was ontkennend. Ik kende Paul’s E-learning Resources nog niet. Tijd voor een kennismaking, en een summiere vergelijking met andere initiatieven.

BoekTweePuntNul
BoekTweePuntNul

Paul Andrews geeft advies en verzorgt professionalisering over het gebruik van ICT voor leren. Op zijn website staat ook een zeer uitgebreid overzicht aan bronnen voor docenten en opleiders. Om opgenomen te worden in zijn lijst moeten de bronnen gratis te gebruiken zijn, gemakkelijk te gebruiken zijn en in staat zijn goede resultaten te produceren met minimale inspanningen.

De lijst start met ‘essentials’, een soort basistools zoals Jing voor screencasting en Prezi voor presentaties. Daarna volgt een zeer uitgebreide lijst met onderwerpen zoals stemtools, tools voor digital storytelling, flash cards, plagiaat detectie en tools voor het hosten van webinars.

Soms staan applicaties tussen categorieën, zoals Moodle en Skype. In die gevallen gaat Andrews uitgebreider in op deze toepassingen.

Het gaat nadrukkelijk niet alleen om tools, maar ook om handleidingen en verwijzingen naar andere bronnen.

Ik gebruik bij zoeken van bronnen (met name tools) vooral mijn eigen Diigo-verzameling, Sociale media in het MBO, de website van Boek Tweepuntnul en de site van Jane Hart.

Daar waar Jane Hart met haar ‘Tools Directory’ zich vooral richt op tools voor online leren binnen bedrijven, focust Paul Andrews zich sterker op het onderwijs. Hart beperkt zich tot een summiere beschrijving en een verwijzing. Bij haar zijn tools ook niet persé gratis.

Boek Tweepuntnul is Nederlandstalig, en bevat uitgebreidere beschrijvingen van minder tools dan Hart en Andrews ontsluiten. De site van Andrews is een zinvolle aanvulling als je op zoek bent naar bepaalde leertechnologieën, of naar informatie over het gebruik ervan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.