Handige tools voor annoteren, brainwriting, scrum boards of mindmaps

Ik besteed op mijn weblog bijna nooit aandacht aan handige tools die je kunt gebruiken voor leren, onderwijs en opleiden. De laatste tijd ben ik echter op twee toepassingen gestuit die je volgens mij op een mooie manier hiervoor kunt inzetten.

Annoteren

De eerste toepassing is Edji. Met behulp van deze applicatie kun je teksten (o.a. pdf-bestanden) of afbeeldingen publiceren en lerenden annotaties laten plaatsen bij deze artefacten (in tekst of emoji’s). Het gebruik van een dergelijke tool kun je o.a. gebruiken om lerenden teksten kritisch te laten beschouwen.

Je kunt ervoor kiezen om de annotaties al dan niet zichtbaar te tonen voor andere lerenden. Ook heb je de mogelijkheid om een tekst publiek of privé te publiceren. In het laatste geval hebben lerenden de url nodig of een code om het artefact te kunnen annoteren. De tool bevat handige functionaliteiten die de docent inzicht geven in het gebruik.

Het mooie is ook dat lerenden geen account hoeven aan te maken om te kunnen annoteren. Ze vullen een naam in en kunnen aan de slag. De betaalde versie heeft nog aanvullende functionaliteiten (zoals gesproken commentaar geven of een mooie monitor).

Meer informatie en toepassingsmogelijkheden?

Sticky notes, wireframes, flowcharts en binnenkort mindmaps

Deze toepassingen kun je alleen of samen met een team ontwikkelen binnen de applicatie Whimsical. Dat betekent dat jij als docent een ‘board’ of ‘blad’ aanmaakt en lerenden via email uitnodigen (nadelig vanuit AVG-perspectief). Je kunt allerlei vormen op een blad plaatsen, inclusief verbindende pijlen, afbeeldingen, iconen, tekst en hyperlinks.

De toepassing ‘sticky notes’ kun je ook gebruiken om een scrum board mee te maken. Maar uiteraard ook voor ‘brainwriting’ (denk aan het inventariseren van voorkennis).

Je kunt vier boards gratis maken. Dat is op zich niet veel, maar voldoende om te beslissen of je deze applicatie veel gaat gebruiken. Daarna betaal je 10 dollar per maand (bij een jaarabonnement). Erwin Blom (@erwblo)laat zien hoe je deze toepassing kunt gebruiken als een scrum board.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord