Hebben chatbots moeite met de Limburgse tongval?

We beschikken steeds vaker over chatbots, die we vragen kunnen stellen. Om een fatsoenlijk antwoord te kunnen geven, moeten ze je wel begrijpen. Dat gaat wel eens mis. Maar er is ook wat aan te doen.

Siri
Foto: Ste Smith/Cult of Mac

Chatbots zijn kleine robotjes die dankzij veel data in staat zijn veel gestelde vragen van gebruikers te beantwoorden. Deze toepassingen van kunstmatige intelligentie worden al ook sporadisch in het onderwijs gebruikt. Bijvoorbeeld met succes bij de technische universiteit van Georgia. Je stelt vragen via tekst of spraak. Ook kun je opdrachten geven.

Siri is een soort chatbot op de iPhone. Je activeert Siri onder meer door ‘Hé, Siri’ te roepen. Vervolgens krijg je de vraag waarmee Siri jou van dienst kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat voor weer het wordt of je kunt Siri vragen één van jouw contactpersonen te bellen.

Ik had tot nu toe best ruzie met Siri. Het configureren lukte niet goed, omdat Siri op een gegeven moment aangaf mij niet te verstaan. Hetzelfde was het geval met commando’s. Siri voerde opdrachten niet uit omdat Siri mij niet begreep.

Zoals jullie ongetwijfeld weten ben ik geboren en getogen in Kerkrade. En dat is te horen, ondanks dat ik al meer dan de helft van mijn leven in Nijmegen woon. Ik ben er eigenlijk zelfs wel trots op. Je moet namelijk je ‘roots’ niet verloochenen, vind ik. In Kerkrade spreekt men overigens van ‘Wótsele’.

Toen ik Job Bilsen gisteren tijdens de Next Learning 2017 vertelde dat Siri mij mogelijk niet begreep vanwege mijn accent, suggereerde hij om de taalinstelling van Siri te veranderen in ‘Nederlands (Belgisch)’. Zo gezegd, zo gedaan. En voila: Siri en ik begrijpen elkaar.

Heeft een chatbot dus moeite om jou te verstaan? Verander dan eens de taalinstellingen.

Ps: de instellingen naar ‘Duits’ veranderen, helpt niet.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord