Hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024!

In deze laatste blogpost van 2023 blik ik terug op het afgelopen jaar, met name vanuit het perspectief als zelfstandig adviseur en projectleider. Ik wil jullie bij dezen ook prettige feestdagen wensen, en alvast een goed uiteinde en een gelukkig en gezond 2024.

a picturesque winter landscape with a prominent Christmas tree during twilight. The scene captures the essence of a serene winter evening, highlighted by the colorful lights on the Christmas tree.
DALL-E: a picturesque winter landscape with a prominent Christmas tree during twilight. The scene captures the essence of a serene winter evening, highlighted by the colorful lights on the Christmas tree.

De oorlog in de Oekraïene, Gaza en andere conflicthaarden. De voortzettende klimaatverandering. Het ‘Salonfähig’-maken van radicaal rechts en de winst van radicaal rechts bij de kamerverkiezingen. Het was niet makkelijk om optimistisch te blijven in 2023.

Vanuit het perspectief van digitalisering en ’technology enhanced learning’ was het jaar 2023 m.i. het meest opzienbarende jaar sinds de lancering van het wereldwijde web in de jaren negentig. Dat heeft uiteraard te maken met de opkomst, adoptie en doorontwikkeling van generatieve AI.

Je ziet dit ook terug in mijn werkzaamheden. Ik heb in 2023 ongeveer 80 blogposts, artikelen en edities van de Learning Correspondent over dit onderwerp geschreven, en ongeveer 20 presentaties/workshops/webinars over dit onderwerp verzorgd. Verder heb ik input gegeven voor een praatplaat van een opleidingsinstituut over kansen, mogelijkheden, risico’s en beperkingen van ChatGPT voor lerenden en docenten. Ik heb eveneens een draaiboek voor een training over ChatGPT van een opleidingsinstituut gereviewd. Tenslotte mag ik ook sinds kort de AI Advisory Board van ROERCollege Schöndeln begeleiden.

Maar ook het ‘gewone werk’ is het afgelopen jaar doorgegaan:

 • Ik heb gewerkt als projectleider van de implementatie van het nieuwe leermanagementsysteem bij Graafschap College (dat is itslearning geworden).
 • Ik heb gewerkt als projectleider digitale leer- en werkomgeving bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
 • Ik heb een ‘blended leergang’ over blended learning voor docenten van Nevi -de opleider voor de inkoopbranche- in het najaar voor de derde keer verzorgd.
 • Ik heb Stichting Onderwijs Midden-Limburg geadviseerd bij de verdere stappen op het gebied van blended learning.
 • Ik heb als gastdocent twee keer een college en een webinar verzorgd in het kader van de FCe Postbachelor opleiding e-Learning.
 • Ik adviseer sinds eind 2023 SGL bij het selectieproces van een nieuw leerplatform.
 • Ik heb voor SBO tien keer per jaar de ‘Learning Correspondent’ samengesteld (een kritische beschrijving van een specifiek thema op het gebied van didactiek en online en blended learning).
 • Behalve presentaties over generatieve AI, heb ik nog 7 presentaties verzorgd over ’technology enhanced learning’ in het algemeen (trends, leertechnologieën, didactiek).

Het was weer een jaar met afwisselende, interessante, opdrachten. Ik wil mijn vijfentwintig opdrachtgevers van 2023 dan ook danken voor het vertrouwen en de samenwerking.

In 2022 ben ik het wat rustiger aan ben gaan doen. Maar in 2023 is dat mede dankzij generatieve AI niet gelukt. Terwijl met name ChatGPT mij echt in staat stelt om efficiënter te werken. Het proberen bij te houden van deze ontwikkeling kost echter ook de nodige tijd.

Daarnaast heb ik in totaal 261 blogposts geschreven en heb ik de volgende conferenties bezocht:

 • CvI conferentie 2023.
 • L&D en AI evenement van AI advies en training (ook als spreker).
 • MBO Digitaal (2x, de eerste keer vooral als spreker).
 • Next Learning.
 • SURF Onderwijsdagen.
 • Online Educa.

Net als de afgelopen jaren heb ik gelukkig weer geen uren op de post ‘Ziek’ hoeven te schrijven.

Ter afsluiting van het jaar 2023 wil ik jullie als lezer van mijn weblog graag warme en vreugdevolle feestdagen toe wensen. Ik gun jullie de komende tijd veel momenten van rust en reflectie. Ik hoop op een veelbelovend 2024, waarin gezondheid, geluk en nieuwe kansen op ons pad komen. En dat eindelijk eens een einde komt aan al die langdurige en gewelddadige conflicten, en een start wordt gemaakt met de strijd tegen klimaatverandering.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *