Het bokbier seizoen is weer begonnen!

Vanavond was het weer zo ver. Mijn stamcafé,  Café Jos, organiseerde weer de opening van het bokbier/bockbier seizoen. Welke bier was vanavond naar mijn mening de winnaar?

bokbierIk ben in de loop van de jaren groot liefhebber geworden van bokbier. Niet van de bokbieren van grote brouwerijen zoals Grolsch, Amstel en Heineken. Maar van kleine brouwerijen zoals Jopen, Kompaan of Texels (die twee bokbieren hebben). Wil je meer weten over dit bier?  Hier lees je ook waar de naam vandaan komt.

Mijn stamcafé, Café Jos, staat bekend om de uitgebreide en uitstekende keuze aan speciaalbieren (meer dan 200). Elk jaar hebben ze diverse bokbieren ‘op de tap’. En sinds 2014 organiseert men een opening van het bokbier seizoen. Altijd rond 1 oktober. Ik probeer er altijd bij te zijn.

Dit jaar hadden ze bij de start van het bokbier seizoen elf bokbieren op de tap. Twee menu’s van vijf bieren (ook afzonderlijk te bestellen), plus een ‘verrassingsbokbier’.

Vanavond heb ik de volgende bieren geproefd (15 cc per glas).

  • IJbok. 6,5%. Lekker kruidig. Kruidnagelachtig. Lekker pittig als je even door drinkt. Verrassend lekker. Prima begin. Cijfer 8,5.
  • Oerbok van de Nijmeegse brouwer De Hemel. 7%. Beetje lakrits. Mooie volle dronk. Ook pittig. Maar anders pittig dan de IJbok. Cijfer 8,5.
  • Jopen 4 Granen. 6,5%. Een oude bekende. Goede smaak. Beetje dropachtig. Drinkt makkelijk door. Wat minder smaakvol dan de eerste twee. Cijfer 7.
  • D’n Drul Gronesbeke Bok van brouwerij Stollenberg uit Groesbeek. 6,5%. Dit was het verrassingsbier. Het rondje van de zaak. Ook lekker. Milder dan de anderen. Lekkere nasmaak. Iets zoeter, maar zeker niet te zoet. Cijfer 8.
  • Troost Bock. 6%. Mild pittig bokbier. Drinkt ook makkelijk door. Zweem van laurier en kruidnagel. Cijfer 7,5.
  • Blazin Raisin van het Uiltje. 6,5%. Heeft op kersenhout gelegen, met rozijnensmaak. Verleden jaar (en het jaar ervoor) had het Uiltje een zeer zwaar, complex, bokbier. Niet te vergelijken met dit jaar. Ik proef meer kers (vleugje) dan rozijn. Geen echt bokbier, vind ik. Zacht en soepel. Roder van kleur dan de andere bokbieren. Cijfer 7.
  • De Weizenbock van Davo. 8,8%. Dit bokbier heb ik los besteld. Ik was namelijk zeer benieuwd naar deze Weizenbock uit Deventer. Erg smaakvol, deze zwaargewicht. Smaakt naar drop. Volle smaak. Lekker. Cijfer 8,5.

Dit jaar kende dus geen duidelijke winnaar. Maar liefst drie bieren eindigden op de eerste plek.

De komende weken heb ik nog de kans om de andere bieren te proeven. Ik ben vooral benieuwd naar de Gulpener Bock en de Kompaan BOCKS.

De winnaars van de andere jaren waren:

2018: Texels Stormbock
2017: Weihenstephaner Korbinian
2016: Gulpener IJsbok
2015: Geen recensie (valt me nu op)
2014: Eichenhofener Doppelbock/Schneider Aventinus

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.