Hoe is ‘De kunst van storytelling’ (volgens Pixar) opgebouwd?

Pixar verzorgt bij de Khan Academy online lessen over de achtergronden van hun werk. Recent is men gestart met lessen over de kunst van storytelling. Ik kijk vooral met buitengewone belangstelling naar de wijze waarop deze vorm van online leren is gemaakt.

les storytelling screendumpIk baseer me hierbij op les 1. De andere lessen zijn nog niet toegankelijk.

  • The art of storytelling bestaat uit zes lessen. Elke les bestaat uit een aantal video’s die worden afgewisseld met activiteiten. De afwisseling tussen compacte content en leeractiviteiten vind ik sterk.
  • De eerste les start met een video waarin een overzicht wordt gegeven van datgene wat komen gaat. Daarbij gaat het niet om leerdoelen.
  • Het valt  op dat lerenden de lessen niet in eigen tijd en tempo kunnen bestuderen. Dit heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je per week een overzichtelijke hoeveelheid leerstof en leeractiviteiten gepresenteerd krijgt. Je krijgt het gevoel dat je dit wel aan kunt. Een nadeel is dat veel lerenden zelf graag willen bepalen wat en wanneer ze gaan leren. Het gedoseerd presenteren van content komt vooral ten goede van de lerenden die behoefte hebben aan een vaste structuur.
  • De leerstof bestaat uit knap gemaakte beknopte video’s. Deze bestaan op zich uit verhalen, waarmee de makers hun boodschap duidelijk maken. Verder word je uitgedaagd om individueel oefeningen te maken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vragen die je jezelf moet stellen. Wat hebben je drie favoriete films bijvoorbeeld gemeenschappelijk?
  • Content kun je delen via sociale media of via Google Classroom.
  • Soms word je ook uitgedaagd met iemand anders erover van gedachten te wisselen. Dat gebeurt niet binnen de online leeromgeving.
  • De leeractiviteiten hebben een een redelijk vrijblijvend karakter. Je kunt badges verdienen op basis van wat je doet, niet op basis van wat je leert.Daarmee doen de online lessen een groot beroep op de intrinsieke motivatie. Misschien verandert dat in de loop van de lessenreeks.
  • Je kunt vragen stellen en reageren op anderen. Deze activiteit staat relatief los van de online lessen. Ook kun je tips and thanks geven.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.