ICT-industrie moet meer verantwoordelijkheid nemen als het gaat om overdadig gebruik mobiele apparaten en sociale media

Natuurlijk dragen mensen eigen verantwoordelijkheid als het gaat om een overdadig gebruik van sociale media, tablets en smartphones. Toch kan de ICT-industrie zich hier niet volledig achter verschuilen.

Ben Schippers heeft voor Techcrunch een bijdrage geschreven met de titel The technology industry needs to think more seriously about device addiction. Hij beschrijft daarin onder meer dat veel mensen dagelijks, mede dankzij het gebruik van notificaties van de vele apps die we gebruiken, zo’n 150 keer per dag op onze smartphone kijken.

Onderzoek leert hoe desastreus afleiding is voor de productiviteit en voor leerprestaties. Los van de tijd die het kost om op de smartphone te kijken, duurt het ook weer een tijdje voordat je je kunt concentreren op je taak. Daarom is ‘multitasken’ sterk af te raden. Honderdvijftig keer per dag op je smartphone kijken -waarvan een deel ongetwijfeld taakgerelateerd- moet ergens ten koste van gaan.

Behalve de negatieve impact op productiviteit en leerprestaties blijkt een overdadig gebruik van smartphones -Schippers spreekt over verslaving- ook slecht voor onze gezondheid. Als je mensen, die hun smartphones intensief gebruiken, hun smartphones tijdelijk afneemt dan raken ze gestrest. Zuid-Koreaans neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat een overdadig gebruik kan leiden tot een reductie van GABA (Gamma-Aminoboterzuur), een stof die onder meer helpt om te ontspannen, te slapen en te onthouden.

Schippers schrijft:

More work is required but, correlations between gray matter density in the brain, specifically in the anterior cingulate cortex is smaller with high phone usage according to the study.

Bovendien wordt een deel van de hersenen dat van invloed is op zaken als stress en depressie -de amygdala- overactief door een overdadig gebruik van smartphones en apps.

Mensen moeten dus de controle terugkrijgen. De ICT-industrie werkt vooralsnog niet mee. Zij ontwikkelen namelijk hardware en software die diep doordringt in ons dagelijks leven, en er vanwege commerciële redenen op gericht is om mensen af te leiden. Lees ook: Hoe Silicon Valley internetverslaving bewust bevordert. Ben Schippers onderstreept dit als volgt:

With the onslaught of sounds and vibrations, consumers are being trained that immediate action is required. With brain receptors being washed in notification happiness, we check back and thus like other addictions, ‘neurons that fire together, wire together’ and the happiness loop is formed.

Natuurlijk is er een tegenbeweging van initiatieven waar mensen bewust offline zijn. Er zijn ook softwareontwikkelaars die apps ontwikkelen die juist proberen te stimuleren dat je je meer ontspant. Er zijn ook richtlijnen voor het ontwikkelen van meer “mindful design” in relatie tot software ontwikkeling, schrijft Ben Schippers. Echter:

The long term solution is likely an integrated approach – blending hardware and software, something that really hasn’t been done yet.

Begin thuis, stelt de auteur. Bedrijven als Apple, Google en Amazon dringen steeds dieper onze huizen binnen. We bedienen onze verlichting en muziekinstallatie via onze smartphone en we gebruiken in toenemende mate ook stemgestuurde applicaties voor het uitvoeren van taken. Schippers wil daarbij aansluiten en ziet mogelijkheden voor een “family management device hub” die ouders in staat stelt het gedrag van hun kinderen te monitoren, te sturen en positief gedrag te belonen. Ook raadt hij ouders aan met kinderen naar “unplugged” festijnen te gaan en afleidende apps niet op de startpagina van je smartphone te plaatsen.

Ik deel Ben Schippers’ analyse, maar een deel van zijn oplossingen niet. Ik wil kinderen niet via technologie vergaand gaan monitoren. Ik zou dit onderwerp wel bespreekbaar maken, wijzen op sterke kanten en risico’s van het gebruik van sociale media en mobiele apparaten en zelf proberen het goede voorbeeld te geven.

Het onderwijs heeft m.i. hier ook een taak. Het slim omgaan met mobiele technologie hoort m.i. onder mediawijsheid en digitale studievaardigheden.

Tegelijkertijd vind ik echter ook dat de ICT-industrie richtlijnen voor het ontwikkelen van niet-afleidende software moet omarmen en toepassen. Een eerste stap is dat het heel gemakkelijk moet worden om notificaties uit te zetten.

Bedrijven als Apple en Google kunnen zich wat mij betreft, net zo min als de tabaksindustrie, niet achter de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker verschuilen als men apparaten en applicaties bewust afleidend ontwerpt. De tabaksindustrie betaalt inmiddels op meerdere manieren de rekening. Het is de hopen dat de ICT-industrie eigen conclusies trekt van de gevolgen van het gedrag van de tabaksindustrie. Dit is overigens een belangrijk element van Albert Bandura’s concept van ‘social learning’.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.