Impressie week vakantie Toscane en Umbrië

In de meivakantie zijn we naar Florence, Perugia en Siena gegaan. Vanuit Perugia hebben we diverse plaatsen in Umbrië bezocht. In deze bijdrage geef ik een korte indruk van de plaatsen die we hebben bezocht.

We waren tot nu toe vijftien keer naar Italië geweest. In 1999 of 2000 zijn we bijvoorbeeld al eens naar Toscane gegaan. Umbrië hadden we nog nooit bezocht. En uit diverse verhalen begrepen we dat deze streek één van de mooiste regio’s van Italië is. Daar is geen woord van gelogen.

De heuvelachtige natuur is prachtig, het eten en drinken super en met uitzondering van enkele toeristische toplocaties zeer betaalbaar. Je komt de ene na de andere bijzondere plaats tegen. Er schijnen ook natuurparken te zijn die je eigenlijk niet mag missen, maar wat we wel bewust hebben gedaan. Een week is echt te kort voor deze streek.
Het weer was de afgelkopen week aangenaam. Met uitzondering van twee dagen hebben we alle dagen veel zon gehad met temperaturen van ongeveer 23-25 graden. De laatste dag hebben we veel regen gehad, terwijl het één dag wat heeft gemiezerd.

We zijn vanuit Amsterdam naar Florence gevlogen. De eerste dag zijn we in Florence gebleven (Grand Hotel Baglioni). Daar leerde ik dat er ook een Florence in de VS bestaat. Daar stond dus een huurauto voor ons klaar. Als het vluchtnummer gekoppeld zou zijn aan de verhuur van de auto, zou die vergissing eerder ontdekt zijn 😉
Gelukkig waren er nog voldoende auto’s te huur.

Perugia Palazzo dei Priori en de Fontana Maggiore
Perugia: Palazzo dei Priori en de Fontana Maggiore

Dag 1: Florence
We hebben een wandeling gemaakt langs de dom, Palazzo Vecchio, Uffizi, Ponte Vecchio, Basilica di S. Croce, Basilica S.S. Annunziata, Basilica San Marco, Basilica S. Lorenzo & Medici Chapel, Basilica S.M. Novella. Het was niet de eerste keer dat we in Florence waren. Een prachtige stad.

Dag 2: Perugia, deel 1
Perugia was de uitvalsbasis voor een vijfdaags verblijf in Ubrië. Na aankomst in Hotel Brufani hebben we een stadswandeling gemaakt langs de Piazza Italia, Corso Vanucci, Palazzo dei Priori, Fontana Maggiore, Cathedrale di San Lorenzo, de Etruskische waterput, Arco Etrusco, Palazzo del Capitano del Popolo. Zeer de moeite waard.

Dag 3: Gubbio en Città di Castello
Gubbio is een schitterende Middeleeuwse stad met het Palazzo dei Consoli als hoogtepunt. De plaats heeft diverse pleinen en smalle straatjes als je van de hoofdwegen afwijkt. We zijn eerst naar het Romeinse theater gegaan en via de Piazza Giordano Bruno omhoog gelopen naar de Porta Sant Ubaldo. Het uitzicht over stad en streek was ook zeer de moeite waard.
Daarna zijn we naar Città di Castello gegaan. Daar bleek een wijnfestival aan de gang. Daardoor blokkeerden feesttenten het zicht op enkele gebouwen. De Duomo was bijzonder, aangezien deze diverse bouwstijlen kende. Deze kerk is gedurende meerdere eeuwen ge- en verbouwd.

Dag 4: Assisi
Assisi is uiteraard bekend als geboorteplaats van Sint Franciscus, die hier ook begraven is. De naar hem genoemde basiliek is bovenop zijn graf gebouwd. De basiliek zelf is met de prachtige fresco’s zeer bijzonder.
Er zijn echter meer bezienswaardigheden in deze schitterende en mede daarom zeer drukbezochte plaats. Zoals de Piazza del Commune met de Tempel van Minerva (meer dan 2000 jaar oud), de Torre del Popolo en het Palazzo dei Priori. Of de Duomo, de basiliek van St. Clara en de Rocca Maggiore.

Todi: Piazza del Popolo
Todi: Piazza del Popolo

Dag 5: Orvieto en Todi
Deze dag hadden we lichte regen. Uiteraard hebben we ons daardoor niet laten tegenhouden en zijn we eerst naar Orvieto gegaan. Met name het laatste deel van de autorit ging door prachtige natuur. In Orvieto hebben we uiteraard de Piazza del Duomo bezocht met de imposante dom als middelpunt. Verder was de Sant’Andrea kerk met de twaalfhoekige toren de moeite waard, evenals de Torre del Moro, het Palazzo del Popolo en de Rocca dell’Albornoz.
Op de terugweg zijn we nog naar Todi gereden. Dit middeleeuwse plaatsje is veel intiemer dan Gubbio, Orvieto of Assisi, maar ook zeker een ‘must’ als je in Umbrië bent. Aan de centrale Piazza del Popolo liggen de Duomo en twee paleizen. Vergeet ook niet door de straten te struinen.

Dag 6: Spoleto en Perugia, deel 2
Op de laatste dag, die we in Umbrië hebben doorgebracht, zijn we eerst naar Spoleto gegaan. Alweer zo’n mooie, oude, stad. Vanaf de Piazza Garibaldi zijn we de Corso Garibaldi omhoog gelopen naar de Piazza di Mercato, naar de zeer fraaie Duomo en naar la Rocca van waaruit het zicht op onder meer de oude Ponte delle Torri grandioos was.
Ondanks dat we in Perugia overnachtten, hadden we nog niet het hele oude centrum gezien. Daarom hebben we het laatste deel van de middag van dag zes besteed aan een wandeling langs Rocca Paolina, de Basilica di S. Domenico, de Porta Sant’Ercolano, de Piazza Morlacchi en de Piazza S. Francisco.

Dag 7: Siena
Rond 11.30 uur kwamen we in een regenachtig Siena aan. Ons hotel -eigenlijk een luxe Bed & Breakfast- bevond zich in een stadspaleis op zo’n 200 meter van het beroemde Il Campo (Palazzo di Vecchi). Il Campo is het schelpvormige plein waaraan diverse paleizen liggen. Onder meer het Palazzo Publico met de gezichtsbepalende toren. In de zomer vindt op de Piazza del Campo de Palio plaats: een paardenwedstrijd waarin de verschillende wijken van Siena elkaar op een sportieve manier bestrijden. Deze wedstrijd is een groots cultureel evenement.
Achter Il Campo ligt de Piazza del Duomo met alweer een grootse dom. Verder kent het middeleeuwse Siena veel straten en steegjes waar je doorheen kunt flaneren.

Aangezien beelden bij Toscane en Umbrië echt meer zeggen dan woorden, verwijs ik verder graag naar een selectie van mijn foto’s op Flickr.

Vakantie Toscane en Umbrië 2018

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord