In memoriam Ruud Habets

Vanochtend ontving ik het trieste bericht dat Ruud Habets vandaag aan een hartstilstand is overleden. Ik heb de afgelopen 2,5 jaar bij Zuyd Hogeschool intensief en met veel plezier met Ruud samengewerkt.

Ruud HabetsRuim 2,5 jaar geleden heeft Zuyd mij aangetrokken om het aanbestedingstraject van het nieuwe kern-leermanagementsysteem te begeleiden. Ruud was op dat moment één van de twee functioneel applicatiebeheerders van Blackboard. Ik kende hem toen nog niet.

Bij de start van het aanbestedingstraject was de kans dus aanwezig dat Ruud en zijn collega Marianne verantwoordelijk konden voor een nieuw kern-LMS. Ik was daarom voorbereid op wat ‘weerstand’. Dat bleek echter absoluut niet het geval. Vanaf dag één heeft Ruud zeer loyaal meegewerkt aan het aanbestedingstraject en waardevolle inbreng geleverd.

Toen de keuze op Moodle is gevallen, is Ruud zich meteen gaan verdiepen in het voor Zuyd nieuwe kern-LMS. Ik was verantwoordelijk voor de implementatie en deelde met o.a. Ruud een kantoorruimte.

Tijdens de implementatiefase heeft Ruud een zeer belangrijke rol gespeeld, onder meer bij de inrichting van Moodle. Ongeveer een jaar geleden hadden we een hardnekkig probleem. Sommige medewerkers met een bepaalde rol binnen Moodle konden de werkzaamheden, die bij die rol hoorden, niet volledig uitvoeren.We hebben ons daar echt het hoofd over gebroken.

Op een zaterdagochtend nam ik me voor om het issue in detail te analyseren en niet te rusten tot ik het probleem had achterhaald. Toen ik die zaterdagochtend rond 8 uur mijn mailbox opende, zat daar een mail van Ruud in. Hij had het probleem die ochtend opgespoord en verholpen. Ook daarna viel het me op dat Ruud zeer snel reageerde en handelde als een een probleem was. Je moest hem wel de ruimte geven en niet in zijn nek gaan hijgen. Dat de implementatie van Moodle bij Zuyd redelijk soepel is verlopen, is voor een belangrijk deel aan Ruud te danken.

Ruud zou volgende week in Manchester tijdens een Moodle-congres een presentatie over de implementatie geven. Een paar weken geleden mailde hij me zijn concept-presentatie voor feedback. Het was overigens niet zo dat Ruud alleen maar bezig was met zijn werk.

Ruud en ik konden goed met elkaar opschieten. Wat daarbij ongetwijfeld heeft geholpen, is dat wij alle twee in Kerkrade “jeboare en jroesjetrokke” zijn. Sterker, we zijn alle twee van ongeveer dezelfde leeftijd (hij is slechts 53 jaar geworden, ik hoop in juni 55 jaar te worden) en geboren in dezelfde wijk (“de Hoots”). In  tegenstelling tot mij heeft Ruud hier altijd gewoond (ook in zijn ouderlijk huis). Dat betekende dat we dezelfde mensen kenden, en ook dezelfde verhalen (bijvoorbeeld over ut Crousen Netta). Ruud was al vele jaren zeer actief in scouting. Ik ben tot mijn  21ste lid geweest van scouting (in Kerkrade-West).

Ruud en ik deelden ook onze liefde voor de plaatselijke, Kerkraadse, cultuur. Voor mij geldt namelijk dat je de jongen wel uit Kerkrade krijgt, maar Kerkrade niet uit de jongen.

Ruud was waarschijnlijk dé drijvende kracht achter de wiki Kerkrade Gisteren en Vandaag. Hij heeft daarvoor zelfs een pagina over mij gemaakt (categorie: auteurs geboren in Kerkrade). Elke dag tweette hij een wetenswaardigheid. Hij was recent lid van de lokale dialectvereniging. Ik ben ook groot liefhebber van dit dialect. Wij spraken het Kirchroätjser Plat ook dikwijls met elkaar, op de werkvloer. Dankzij Ruud beschik ik via Spotify over een Kerkraads kerstlied van de dialectband ’t Jód Tsimmer, waarvan Ruud gitarist was.

Ruud was zelf geen actief carnavalsvierder (meer), maar hij vond de cultuur van vasteloavend wel belangrijk. Ruud was jurylid van de optocht, en afgelopen jaar één van de organisatoren van het “Euregionale Jardetreffe”. Hij heeft mij nog als sponsor hiervan geworven.

Verder was Ruud Habets vooral ook een aimabel en fijn mens. Sympathiek, introvert, een beetje eigenwijs, nooit ingewikkeld over iets doen (is mijn ervaring).

Ik wens zijn vrouw, dochter, overige familieleden en de collega’s bij Zuyd veel sterkte met dit verlies.

Ruud, Adiëe Wah!

Zie ook

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.