Is er een einde gekomen aan de opmars van digitale leeromgeving Canvas?

Deze vraag stelde ik me deze week na het lezen van Phil Hill’s bijdrage Blackboard Wins in Alabama, Remarkable Canvas Streak Is Over. Voor het eerst wisselt een grote (Amerikaanse) universiteit digitale leeromgeving Canvas van Instructure in voor een concurrent. Een opvallende concurrent, zoals je aan de titel van Hill’s blogpost kunt zien.

Phil Hill schrijft dat het System onlangs heeft besloten om afscheid te gaan nemen van Canvas en gebruik te gaan maken van Blackboard. Volgens Hill komt Blackboard daarmee voor het eerst sinds 2015 als winnaar uit de bus van een selectieproces.

Blackboard maakt inderdaad moeilijke tijden door. De afgelopen jaren heeft men veel onderwijsinstellingen als klant verloren aan partijen als Instructure (met Canvas) en Desire2Learn (met Brightspace). In Nederland was Blackboard tien jaar geleden absolute marktleider in het hoger onderwijs. Inmiddels moet je goed zoeken wil je Blackboard met hun leermanagementsysteem nog tegenkomen.

Een belangrijke reden is m.i. dat Blackboard te laat heeft geïnvesteerd in de doorontwikkeling van hun LMS, met name als het gaat om de ‘user experience’ en het naar de ‘cloud’ brengen. Verder was enige arrogantie het bedrijf naar mijn ervaring destijds ook niet vreemd. Wel wordt Blackboard naar het schijnt nog veel in het Midden- en Verre Oosten gebruikt.

Blackboard is echter niet stil blijven staan. Daarom heeft het System besloten dat twaalf van de colleges de overstap gaan maken van Canvas naar Blackboard en dat drie van de colleges switchen van Moodle naar Blackboard.

Het is voor het eerst dat leverancier Canvas een grote klant verliest aan een concurrent. In tien jaar tijd, schrijft Hill, hebben zij meer dan 1800 onderwijsinstellingen als klant weten te verwelkomen. Dat is inderdaad knap. Uiteraard is Canvas al vaker  niet als winnaar uit de bus gekomen van verschillende aanbestedingen. Bovendien rommelt het al langer bij Instructure (overname door een private investeerder, vier (interim) CEO’s in twee jaar tijd).

Betekent dit een kentering? Is Blackboard bezig met een comeback? Gaat Instructure met Canvas marktaandeel verliezen? Het is te vroeg daar nu uitspraken over te doen, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Over een aantal jaren zullen Nederlandse onderwijsinstellingen wederom een aanbestedingstraject moeten starten. De tijd dat je vijftien jaar lang een digitale leeromgeving kon gebruiken, zonder formele heroverweging via een aanbesteding, ligt echt achter ons. Dat betekent dat deze markt in beweging zal blijven. Aanbieders zullen scherp moeten blijven op kwaliteit en prijs.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Top

%d bloggers liken dit: