Kennen jullie Kenniscentrum Digisprong al?

De Vlaamse Regering investeert 375 miljoen euro aan “meer (digitale) onderwijskwaliteit in het huidige digitale tijdperk”. Dit noemt men de “Digisprong“. Eén van de vier speerpunten is het Kenniscentrum Digisprong, waar ook het befaamde Klascement  deel van uit maakt.

Net als Kennisnet gaat Kenniscentrum Digisprong uit van het Vier in Balans-model:

  • Ontwikkel een ICT-visie en -beleidsplan.
  • Check je hardware en infrastructuur.
  • Professionaliseer je team en geef hen de kans om te groeien.
  • Kies je digitale leermaterialen.

Volgens mij moet er trouwens nog meer gebeuren om een ‘digisprong te maken’.

Op de site van het Kenniscentrum Digisprong vind je onder meer negen thema’s die te maken hebben met de digitalisering en onderwijs zoals e-inclusie, lesgeven met ICT, innovatie en professionalisering. Deze thema’s worden weer verder uitgesplitst. Het thema ‘innovatie’ bevat onder meer informatie over AR/VR, gamificatie en AI.

Een ander belangrijk onderdeel is ‘publicaties’. Je vindt hier inspiratiegidsen (o.a. aan de slag met afstandsonderwijs), stappenplannen (bijvoorbeeld over examens op afstand), infofiches en wegwijzers (onder meer over de AVG), sjablonen (zoals een budgetplanner) en infographics (tot nu toe één: Beslisboom ICT-reflectietools).

Onderdeel drie, de tools, hebben momenteel betrekking op:

  • Breng de competenties van je leraren in kaart
  • Breng je ICT-beleid in kaart
  • Laat leerlingen gemakkelijk inloggen

Onder ‘Ontmoeting’ vind je een kalender. Een link naar Klascement vind je onderaan de pagina’s bij ‘Ook interessant’. Klascement verdient m.i. een prominentere plek in het top menu.

Je kunt je ook abonneren op een nieuwsbrief. Helaas ondersteunt Digisprong RSS nog niet.

Je vindt hier al met al waardevolle informatie. Opvallend is ook het grote aantal partners van dit Kenniscentrum. Het onderwijs in Vlaanderen is een stuk complexer en ‘politieker’ georganiseerd dan in Nederland. Dat maakt zo’n Kenniscentrum Digisprong bijzonder, maar ook kwetsbaar: de samenstelling van regeringen kan van invloed zijn op dergelijke initiatieven. De website wordt ook door de Vlaamse overheid gehost.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.