Keynote IPON 2009: wat betekent democratisering technologie voor de docent?

Vanmiddag mocht ik een keynote-presentatie verzorgen tijdens de IPON 2009, volgens eigen zeggen het grootse Onderwijs & ICT congres en vakbeurs. De keynote vond plaats op de beurs, in een behoorlijk rumoerige setting.

Ik ben in deze presentatie ingegaan op welke gevolgen het democratischer en socialer worden van technologie heeft voor de bekwaamheden van docenten.

Dankzij een aantal ontwikkelingen komt de eindgebruiker steeds meer centraal te staan als het gaat om het maken van keuzes over welke technologie wordt ingezet om leerprocessen te faciliteren. Dat wordt 'democratisering van de technologie' genoemd. Daarnaast wordt het internet ook socialer (online netwerken, interactie, enzovoorts). Tijdens mijn keynote ben ik kort op vier ontwikkelingen ingegaan:

  1. Toename mobiel en draadloze technologie
  2. Applicaties op een stick
  3. Social software
  4. Cloud computing

Het is echter de vraag of onderwijsgevenden staan te wachten op dit democratischer en socialer internet:

  • Onderwijsgevenden zien vaak op tegen informatie overbelasting, applicatie overbelasting en interactie overbelasting. Meer keuzemogelijkheden impliceert niet: meer 'geluk' (paradox of choice).
  • Onderwijsgevenden zien vaak nadelen in het alomtegenwoordige internet binnen onderwijsinstellingen (verleiding en afleiding). De reactie is: afsluiten die sites en toepassingen.

Dat betekent volgens mij dat onderwijsgevenden ondersteund moeten worden om hier op een slimme pedagogisch-didactische manier mee om te gaan.

Ik heb daarom gepleit om professionalisering van onderwijsgevenden in relatie tot ICT niet alleen te richten op ICT-vaardigheden en 'digitale didactiek', maar om ook aandacht te schenken aan:

  • Mediapedagogiek (leerlingen helpen 'digitaal geletterd' te worden).
  • Life hacking (onconventioneel gebruik van eenvoudige (ICT) hulpmiddelen om om te gaan met die overvloed aan informatie, applicaties en interacties).

Aan het eind van de sessie hebben wij ook met een aantal aanwezigen de poken gedemonstreerd.

Mijn presentatie staat op Slideshare. Bovendien is deze presentatie integraal opgenomen voor Leraar24 (heb ik zelfs voor moeten tekenen).

Een tijd geleden heb ik een keynote verzorgd over de gevolgen van democratisering van de technologie voor ICT beheer.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Mooie presentatie! Bedankt! Jammer alleen van die herrie er omheen. Maar daar kon jij niets aandoen. Ik heb in ieder geval weer wat stof om over na te denken! M.n. het plaatje ‘Professionalisering docenten mbt ICT’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *