Lachen: inkomsten uit nevenrechten

In 2015 schreef ik samen met Marcel de Leeuwe een boek over social learning. Deze week ontving ik een vergoeding voor nevenrechten voor dit boek. Rekent u even mee?

Nevenrechten zijn gelden die een uitgever ontvangt als vergoeding, bijvoorbeeld voor het kopiëren van een werk. Het boek ‘Social learning’ (of delen daaruit) is schijnbaar opgenomen in een reader.

De uitgever vergoedt auteurs een deel van deze nevenrechten. Deze vergoeding maakt deel uit van mijn inkomsten, waar ik belasting over betaal. Ik moet ook de betreffende brief uploaden naar mijn financiële softwareprogramma. Verder ontvangt mijn accountant een vergoeding voor het verwerken van de betreffende ‘mutatie’ in dit programma. Ik kan ook nog een uitgebreide specificatie opvragen.

De vergoeding voor nevenrechten bedroegen in 2016 € 3,22. Hoeveel zou ik hier netto aan overhouden?

Nota bene: de reprorechtvergoeding bedroeg € 17,80 inclusief BTW.

Ik vind dit eerlijk gezegd een lachwekkend proces.

Zou het een idee zijn om die vergoeding voor nevenrechten een andere bestemming te geven? Geef auteurs bijvoorbeeld de mogelijkheid af te zien van deze vergoeding die vervolgens wordt overgemaakt naar het Persvrijheidsfonds (of een andere relevant doel).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Goed idee Wilfried! Al was het maar omdat deze 3,22 euro veel meer werk (en geld) kost dan oplevert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.