Maatwerk bij leren steeds meer in opkomst

The Rise of Customized Education beschrijft voorbeelden van geïndividualiseerd onderwijs, dankzij online leren. Opvallend daarbij is dat massive open online courses daarbij ook worden genoemd.

Het artikel gaat onder meer in op moderne manieren van thuisonderwijs, waarbij lerenden dankzij e-learning individuele leerpaden volgen. Een voorbeeld is een veertienjarige ondernemer die dankzij online leren op een flexibele manier aan haar ontwikkeling kan werken. Ook bevat het artikel een voorbeeld van adaptief leren (het curriculum wordt aangepast aan leerbehoeften).

Het meest opvallende is echter dat een massaal bezochte cursus van Coursera hierbij genoemd wordt. Ik vind dit opvallend omdat deze cursussen uitgaan van vaste leerdoelen en content. Hoe wordt maatwerk gerealiseerd? Welnu, als volgt.

Een basiscursus Sociologie van Princeton werd bezocht door veel studenten over de hele wereld. Als studenten een vraag stelden, werd deze binnen gemiddeld 22 minuten door iemand beantwoord. Tijdens ‘gewone’ universitaire cursussen wordt dit serviceniveau niet gehaald. De ‘crowd‘ zorgt daarmee voor het snel beantwoorden van individuele vragen. Dat is ook een vorm van maatwerk.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Je vraagt: ‘Hoe wordt maatwerk gerealiseerd?’ Zo’n cursus kan je ook opvatten als een relatiet ‘klein onderdeel’ van het totaal pakket. Ondanks de ‘vaste inhoud’ is de keuze van de ‘cursussen’ die je volgt ook veelzeggend. Wat vind je interessant? Waar wil je meer van weten? Enz… Dat is ook maatwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord