Meta gaat onderwijsinstellingen helpen online onderwijs in de metaverse te gaan verzorgen

Meta, het moederbedrijf van Facebook, zet fors in op de metaverse. De metaverse kan weleens de volgende generatie internet worden. Meta heeft 150 miljoen dollar uitgetrokken om tien onderwijsinstellingen te helpen met het realiseren van een virtuele campus in de metaverse. Ik vind daar wat van.

MetaverseMeta heeft hiervoor het Immersive Learning-project gestart. In samenwerking met het Amerikaanse Victoryxr, een virtual reality onderwijs startup, wil men tien virtuele campussen realiseren. Eén van de voorlopers op dit gebied is de Universiteit van Maryland Global Campus (UMGC). Deze online universiteit gaat vijf cursussen aanbieden binnen een “metaverse campus”. Deze cursussen zullen niet duurder worden dan hun reguliere cursussen.

De ondersteuning van Meta bestaat uit het leveren van Quest headsets (het bedrijf Oculus maakt immers ook deel uit van Meta) en uit financiering van het ontwerp en de ontwikkeling van de virtuele campus.

Mijn opmerkingen

Er is begrijpelijkerwijs gedoe over de invloed van grote technologiebedrijven op het onderwijs. Onderwijsinstellingen en organisaties als SURF proberen afspraken met deze bedrijven te maken, bijvoorbeeld over de verwerking van gegevens. Dat is op zich een goede zaak, maar ook best ingewikkeld te organiseren bij technologiegiganten.

Technologiebedrijven hebben er ook veel belang bij dat gebruikers in een vroeg stadium leren werken met de producten van deze bedrijven. Mede daarom kunnen onderwijsinstellingen en lerenden goedkoop of ‘gratis’ gebruik maken van applicaties. Microsoft heeft daar een lange geschiedenis in. Dit heeft ertoe bijgedragen dat applicaties als Word en Excel op grote schaal binnen arbeidsorganisaties worden gebruikt.

Dit is mogelijk ook één van de beweegredenen van Meta om te starten met het Immersive Learning-project.

Meta heeft echter een bedenkelijke geschiedenis als het gaat om het gebruik van data van gebruikers en misbruik van algoritmes. Ik ben ook bang dat zij een monopoliepositie proberen te verwerken op het gebied van de metaverse, nu zij hun dominante positie op het gebied van sociale media aan het kwijt raken zijn. Meta lijkt mij geen betrouwbare partner voor onderwijsinstellingen. Het doen van een flinke investering doet daar m.i. niets aan af.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. En hoe eng zou het zijn om onderwijs in handen te laten van een bedrijf die een bedenkelijke rol speelt in de verspreiding van onwaar nieuws, bijdraagt aan extremisme door algoritmes die extremisten nog versterkt in hun denken. Ik volg wat ze doen op vlak van onderwijs maar hoop dat ze nooit voet aan grond krijgen in onderwijsmiddens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.