Microsoft Loop: platform voor online samenwerken om in de gaten te houden

Microsoft werkt aan een nieuwe applicatie die een verdere impuls kan geven aan werkplekleren en aan samenwerkend leren: Microsoft Loop.

Binnen arbeidsorganisaties gebruiken werknemers allerlei applicaties om met elkaar samen te werken en van en aan elkaar te leren. Binnen opleidingen werken lerenden ook in projecten met elkaar samen. Leermananagementsystemen zijn daar meestal niet heel geschikt voor. Daarom gebruiken we online tools voor samenwerken meestal naast of in combinatie met leermanagementsystemen. Met Microsoft Loop zet de tech gigant uit Redmond een volgende stap op het gebied van online samenwerken.

Microsoft Loop is enkele maanden geleden aangekondigd. Onderdelen van deze applicatie zijn schijnbaar al binnen Teams te gebruiken. Binnen afzienbare tijd schijnt dit platform als geheel beschikbaar te komen. De hoofdonderdelen van Loop zijn:

  • Componenten (o.a. tabellen, alinea’s, taakoverzichten)
  • Pagina’s (bestaan uit componenten)
  • Werkplekken (bestaan uit allerlei toepassingen en pagina’s)

Met Microsoft Loop wil het bedrijf toepassingen zoals Notion, Slack en Trello overbodig maken. Daar waar je met Microsoft Teams kunt chatten, werken aan bestanden en live online sessies kunt hebben, faciliteert Microsoft Loop bijvoorbeeld ook het gebruik van taakoverzichten (en het toewijzen van taken), brainstormen en het werken aan documenten van verschillende formats binnen onder meer een chat (Excel, Word, Dynamics 365, etc).

Stel, je werkt met een groepje van vier samen aan een projectvoorstel. Je kunt dat projectvoorstel als component binnen de groepschat aanmaken. Vervolgens kun je die component ook inbedden in een mail. Van deze component wordt ook een document aangemaakt (op OneDrive). Als je het document verandert, worden de veranderingen ook doorgevoerd in de chat en in de mail, en zijn deze mutaties voor alle betrokkenen zichtbaar (“single source truth“). Ik heb niet kunnen achterhalen of je ook terug kunt naar eerdere versies.

Microsoft Loop maakt vooral gebruik van bestaande Office 365-applicaties. Deze worden veel meer met elkaar geïntegreerd. Tegelijkertijd is dit een nadeel. Je wordt nog afhankelijker van Microsoft-applicaties, al kun je ook applicaties van derden binnen ‘Loop’ inbedden. Daarnaast kan het overzicht aan geproduceerde artefacten en werkplekken erg overweldigend overkomen.

Toch zou het me niet verbazen als we Microsoft Loop in de nabije toekomst vaak zullen tegenkomen binnen organisaties.

Meer weten?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.