Mijn ICT-biografie

In het kader van opdracht  kreeg ik gisteren toegang tot een ICT-biografie van een docente. Daarmee liet zij zien welke ontwikkeling zij heeft doorgemaakt, als het gaat om het gebruik van ICT. Deze blogpost bevat mijn ICT-biografie. Daaruit kun je onder meer opmaken dat ik een laatbloeier ben. Wat is jouw ICT-biografie?

23 juni 1964

Geboren

September 1989

Afgestudeerd zonder ooit in aanraking te zijn geweest met een computer. Ik zag ze wel staan op de universiteit. En ik zag ook mede-studenten computers reserveren om er hun scriptie op te kunnen werken. Ik wilde niets van computers weten. Ik was beducht voor verdringing van arbeid door kapitaal en voor “Big Brother is Watching You”.

Ik heb mijn doctoraalscriptie echter op een elektrische IBM-typemachine geschreven. Tijdens mijn laatste begeleidingsgesprek gaf docent Ruud van der Veen aan tevreden te zijn. Wel zou ik bepaalde passages moeten herordenen. Gezien de omvang van mijn scripte heeft me dat 3 weken gekost. Pas toen bedacht ik me dat een computer toch niet zo gek zou zijn.

September 1989

Tijdens vrijwilligerswerk maakte ik voor het eerst kennis met de computer als tekstverwerker. Vervolgens werkte ik als vrijwilliger mee aan een catalogus van leermiddelen mondiale vorming.

Februari 1990

Mijn eerste baan. Ik gebruikte steeds vaker een tekstverwerker. Op een gegeven moment ook een database met adressen.

1991 (schat ik)

Ik werd op mijn werk verantwoordelijk voor het project “Educatieve Kaart” (SESAM). We hadden een voorlichtingsfunctie op het gebied van de volwasseneneducatie. Het educatieve kaartprogramma was een applicatie waarin beschrijvingen waren opgenomen van tal van cursussen die door diverse instituten in de regio werden verzorgd. Deze instituten ontvingen uitdraaien met het verzoek mutaties schriftelijk door te geven. De veranderingen werden door een medewerker ingevoerd. Het programma werd onder meer door arbeidsbureaus gebruikt. Updates werden door ons handmatig geïnstalleerd (via floppies).

Begin 1992 (schat ik)

Via mijn werk konden we relatief goedkoop een personal computer aanschaffen (een Commodore met een harde schijf van 20 MB). Daar had ik wel 2500 gulden voor over. Ik startte toen met besturswerk bij GroenLinks Nijmegen. Ik gebruikte de tekstverwerker intensief privé en op mijn  werk. Ik gebruikte WordPerfect ook voor de uitwerking van opdrachten van de masteropleiding educational management.

Najaar 1995

In de loop van de jaren schreef ik regelmatig artikelen voor het tijdschrift Volwasseneneducatie. Bovendien gaven we op ons werk, samen met andere instellingen, een regionaal tijdschrift voor de volwasseneneducatie uit (Educatief). Ik zat in de redactie. Eind 1995 belde de hoofdredacteur van het tijdschrift Volwasseneneducatie op. Of ik veel tijd had. Ze had wellicht een andere baan voor me. De directeur van BVEnet zocht namelijk mensen. BVEnet had tot doel het gebruik van internettechnologie binnen het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie te bevorderen. Dat deed BVEnet onder meer door een website te onderhouden. Ik had op dat moment nog nooit internet bezocht. Net zo mij min als het gros van de mensen. Tijdens een informeel sollicitatiegesprek lieten mijn aanstaande collega’s mij de website van BVEnet zien (een plein bij de Digitale Stad Amsterdam). Al snel switchten ze naar de buren. Dat was de een of andere seksclub.
1 december 1995 was mijn eerste werkdag. Ik ben toen e-mail gaan gebruiken (Pegasus), browsers (Netscape 1.2 als eerste), WS-FTP, HTML-editors en meer. Vanaf dag 1 was ik enthousiast over internet, vanwege de potentie die ik zag voor leren, opleiden en onderwijs.
We kregen ook een thuiswerkplek. Een voor die tijd snelle computer met een 28k8 modem. Ik hield me onder meer bezig met de website van BVEnet en met een wekelijkse nieuwsbrief, BVEnet Nieuws.

1996-1999

In deze periode ben ik een groot aantal toepassingen gaan gebruiken. Zoals de eerste virtuele werelden (o.a. The Palace) en de eerste digitale leeromgevingen (zoals Lotus Learning Space). Ik wisselde Lycos als zoekmachine om voor AltaVista, en die ik vervolgens verruilde voor Google. In 1999 heb ik mijn eerste website gemaakt. Elliot Masie werd mijn voorbeeld. Ik claimde de website www.wilfredrubens.com. Als privépersoon kon je toen nog geen NL-domein gebruiken. In deze periode werd ik ook verantwoordelijk voor de website van GroenLinks (landelijk en in Nijmegen). Ik startte een nieuwsbrief ‘groene links’. Toenmalig fractiecoördinator Tom van der Lee (nu Tweede Kamerlid) kon ik aan de hand van cijfers overtuigen van de invloed die internet als medium ging hebben.

1999-2002

Zowel privé als in mijn werk gebruik ik internet zeer intensief. Het aantal toepassingen breidt zich uit. In 1999 krijg ik ook mijn eerste mobiele telefoon en laptop (van mijn toenmalige werk).

2002-2005

De opkomst van web 2.0. Social software begin populair te worden, en ik ben best een voorloper. Ik ga blogs volgen, en begin er een op 23 oktober 2003. Ik gebruik een RSS-feedreader waarmee ik me op blogs abonneer. Net als social bookmarking. In deze periode krijgen we thuis breedband internet.

2005-2010

Enkele wetenswaardigheden uit deze periode:

  • Mei 2005: Flickr
  • 10 september 2006: LinkedIn
  • Maart 2007: Twitter
  • April 2007: Slideshare
  • Facebook gebruik ik ook al een hele tijd.
  • In deze periode ben ik volgens mij ook applicaties voor videobellen gaan gebruiken.
  • Eind februari 2009: Eerste smartphone (voor die tijd gebruikteb ik wel elektronische organizers)
  • Juni 2010:  eerste iPad

De laatste jaren

De afgelopen jaren heb ik vooral nieuw hardware aangeschaft. Zoals Macbooks, iPads (nummer vier in acht jaar tijd), iPhones (versie 7 terwijl ik met 3 ben begonnen) en de Apple Watch (eerste generatie). Op het gebied van applicaties zijn er ook verschuivingen zichtbaar (DuckDuckGo ipv Google Search, bijvoorbeeld), maar geen drastische veranderingen. Ik heb bijvoorbeeld nooit de neiging gehad om SnapChat of Instagram te gebruiken. Een applicatie als Mastodon bleek geen blijvertje te zijn.

Binnen mijn werk kom ik nieuwe applicaties tegen voor samenwerken (denk aan Microsoft Teams of BlueJeans). Ik denk bewust na over het gebruik van nieuwe toepassingen. Omdat ik al zeer intensief gebruik maken van internettechnologie moeten nieuwe toepassingen echt waarde toevoegen of bepaalde werkprocessen of toepassingen vervangen.

Ik ben eerder een ‘early adopter’ dan een ‘innovator’ (oftewel een Konijn in plaats van een Teigetje). Toch is dat heel wat als je het vergelijkt met de Iejoor van 1989.

 

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord