Moeten we instructievideo’s aanpassen aan video’s die gebruikers gewend zijn?

Afgelopen vrijdag sprak ik over het gebruik van video’s binnen online cursussen. Mijn gesprekspartner had het verzoek gekregen om instructievideo’s binnen zijn online cursus maximaal drie minuten te laten duren. Omdat gebruikers dankzij platforms als Instagram gewend zijn aan zeer korte video’s. Ik denk daar toch echt anders over.

  • Video’s op platforms als Instagram zijn met een ander doel gemaakt dan instructievideo’s. Deelnemers bekijken deze video’s ook met een hele andere intentie. De meest populaire vlogs op YouTube duren ook langer dan bijvoorbeeld 3 minuten.
  • Zelfs al hebben gebruikers een voorkeur voor zeer korte video’s, dan wil dat nog niet zeggen dat je hier aan tegemoet moet komen. Voorkeur zegt namelijk niets over effectiviteit. Zie bijvoorbeeld: Actief leren leidt tot betere leerresultaten, zelfs als je denkt dat dat niet het geval is.
  • Onderzoek laat ziet dat je bij instructievideo’s uit kunt gaan van 6 minuten als ideale lengte. Je kunt echter ook best langere video’s maken, afhankelijk van de kwaliteit.
  • We moeten geen overtollige informatie in video’s stoppen. Focus is belangrijk. Maar we moeten ook oppassen dat we zaken niet simplificeren. Waak voor oppervlakkigheid. Een bepaalde theorie, concept of proces kun je niet in drie minuten uitleggen.
  • We moeten ook leren gedurende langere tijd geconcentreerd met een taak bezig te zijn. Het snel switchen tussen taken gaat ten koste van de productiviteit. Je verspilt aandacht. Door heel korte video’s aan te bieden stimuleer je het wisselen tussen taken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Nog een voordeel van korte video’s.
    Je kunt dan nieuwe inzichten, veranderingen of aanvullingen veel sneller beschikbaar maken. Scheelt heel veel knip/plakwerk en je houdt op die manier materialen makkelijker actueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.