MOOC over blockchain van de Dutch Blockchain Coalition in yOUlearn

Wat is blockchain en hoe werkt het? Hoe weet je wanneer je blockchain kunt gebruiken? En moet je kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal weet wat je met blockchain kunt doen, lanceert de Dutch Blockchain Coalition (DBC) de Nationale Blockchain Cursus. Deze gratis Nationale Blockchain Cursus te volgen via yOUlearn, het e-learning-platform van de Open Universiteit. Ik ben bij dit initiatief betrokken.

In de cursus licht een brede groep van blockchain-kenners de mogelijkheden en uitdagingen van blockchain toe. Onder meer Prins Constantijn (TechLeap.NL) en oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (voorzitter Dutch Blockchain Coalition) komen aan het woord. Zij worden ondersteund door specialisten uit allerlei startups, bedrijven en organisaties die bij de coalitie zijn aangesloten en blockchain-toepassingen ontwikkelen.

Samenstelling

Nationale blockchain cursusDe Nationale Blockchain Cursus bestaat uit zes verschillende modules, die in eigen tijd en tempo kunnen worden doorlopen (in ongeveer 10-12 uur). Naast een grondige uitleg over de werking van de techniek worden ook onderwerpen zoals het gebruik van blockchain voor transacties (cryptocurrencies zoals bitcoin), evidence trails (van dataverificatie tot Self-Sovereign Identity) en de juridische en privacy-uitdagingen rond blockchain behandeld.

Deze cursus wordt niet afgerond met een tentamen. Deelnemers worden niet beoordeeld en ontvangen geen certificaat. Als je de cursus hebt afgerond, kun je wel een bewijs van deelname in de vorm van een ’token’ aanvragen.

Wie na deze kennismaking zich verder wil verdiepen in blockchain kan bij de Open Universiteit de certified professional course Blockchain: een pragmatische aanpak volgen.

De online cursus is ontwikkeld door de kernpartners van de Dutch Blockchain Coalition in samenwerking met blockchain-expert Olivier Rikken, producent Crowdale en de Open Universiteit. Ik heb de cursus in yOUlearn ingevoerd, en vanuit de OU gefungeerd als projectleider.

De lancering van de cursus vindt plaats op donderdagmiddag 14 november 2019 tijdens het Jaarcongres ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Vanaf 16.30 uur is de cursus voor iedereen toegankelijk.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.