Negroponte krijgt geen gelijk: het e-book wordt niet binnen 5 jaar dominant (#in)

Bij het wegwerken van mijn feeds stuit ik op de voorspelling van Nicholas Negroponte dat binnen vijf jaar er meer elektronische boeken verkocht zullen worden, dan papieren boeken (lees ook het originele bericht).

Negroponte baseert zich onder meer op de verkoopcijfers van Amazon die meer e-boeken dan papieren boeken verkopen. Ook kijkt hij naar de adoptie van 'zijn' one laptop per child (OLPC), die vooral in ontwikkelingslanden wordt gebruikt binnen het onderwijs (ook om leerstof te bestuderen).

Ik geloof niet in deze voorspelling. Net als Devin Coldewey denk ik dat er steeds meer e-boeken zullen worden verkocht. Waar iemand als Negroponte echter geen rekening mee lijkt te houden is dat de groep mensen die nu e-boeken kopen, een niche vormen. Er zijn nog steeds hele volksstammen die niet bij Amazon kopen, maar bij een gewone boekhandel. Verder blijft de verkoop van e-boeken in Europa bij bedrijven als Bol.com volgens mij nog steeds fors achter bij het papieren boek. Het aanbod e-boeken in een andere taal dan het Engels, is ook bepaald niet uitgebreid. En de omvang van de groep die de OLPC gebruikt is natuurlijk ook relatief beperkt.

De huidige technologische hobbels, zoals het gebrek aan standaarden waardoor ik drie e-book applicaties op mijn iPad nodig heb om alle elektronische boeken te kunnen lezen, zullen binnen vijf jaar wel genomen zijn. Het zal echter nog wel een generatie duren voordat lezers de eigenschappen van het papieren boek willen inruilen voor de affordances van de e-reader. Coldewey geeft onder meer aan dat -in tegenstelling tot muziek en films- boeken in digitale form allesbehalve perfect zijn vormgegeven. Hij stelt ook:


Rely on it: “old-fashioned” isn’t just a kind of donut, it’s a market hundreds of millions strong, with far more disposable income than hip young bloggers and early adopters. Comfort and willful ignorance may be the enemies of progress, but you ignore them at your peril.


Ik verwacht dan ook dat Negroponte's voorspelling over vijf jaar een plek zal krijgen binnen het overzicht van mislukte computer voorspellingen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.