Noodhulp voor Sint Maarten. Uiteraard, maar….

In 2011 heb ik het genoegen gehad vakantie te hebben gevierd op Sint Maarten en Saba. Een prachtig gebied. Het doet me dan ook pijn aan de ogen als ik de gevolgen van de orkaan Irma op TV zie. Gisteravond was ons hotel op het nieuws. Nu zwaar beschadigd. Vanzelfsprekend hebben we gisteren aan het Rode Kruis gedoneerd. Toch vraag ik me af waarom in dit geval is gekozen voor een inzameling.

Philipsburg, Sint Maarten, mei 2011

Philipsburg, Sint Maarten, mei 2011

Als een ramp (maar dat geldt ook voor een aanslag) psychologisch dichterbij komt, dan vinden mensen dat extra erg. Dat wordt verklaard door de zogenaamde Construal Level TheoryIets komt psychologisch dichterbij als

  • het fysiek dichterbij gebeurt (een aanslag in Brussel raakt Nederlanders daarom meer dan een aanslag in Istanboel),
  • het sociaal dichterbij komt (als de slachtoffers dichter bij je staan; een aanslag in Istanboel raakt Turkse Nederlanders meer dan een aanslag in Brussel, een ramp op Sint Maarten raakt je meer dan een ramp in Birma als je er geweest bent),
  • het tijdelijk dichterbij is (hoe lang geleden),
  • het hypothetisch dichterbij is (wat als dit ook bij ons gebeurt).

(Bron)

Ik ben me hiervan bewust en probeer dit mechanisme altijd te doorbreken. Als er ergens een natuurramp gebeurt, geven we daarom eigenlijk altijd aan noodhulp. Meestal gebeuren natuurrampen namelijk in landen die zelf weinig middelen hebben voor noodhulp en opbouw. Ik vind het een kwestie van solidariteit om dan te helpen.

Aangezien ik op Sint Maarten en Saba ben geweest, ligt het extra voor de hand om te doneren (wat we ook hebben gedaan). Desalniettemin vraag ik me af waarom nu gekozen is voor een inzameling. Oké, Sint Maarten is officieel een autonoom land. Maar Sint Maarten maakt ook deel uit van ons koninkrijk en heeft een begroting van slechts 225 miljoen euro (ongeveer). Nederland zelf is heel rijk.

Waarom heeft ons kabinet niet onmiddellijk miljoenen vrijgemaakt voor noodhulp (en straks een veelvoud hiervan voor wederopbouw)? Dan hadden we er echt met z’n allen (via de belastingen) aan bijgedragen.

Om wat voor reden dan ook, is daar echter niet voor gekozen. Dus moeten we nu geld overmaken naar de slachtoffers van de orkaan Irma.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
juli 2019
M D W D V Z Z
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: