Ontwikkeling arbeidsmarkt op het gebied van AI

Indeed is een wereldwijde vacaturesite. Zij hebben onlangs een bijdrage gepubliceerd over de de opkomst van banen op het gebied van kunstmatige (artificiële) intelligentie (AI).

In REPORT: Top 10 AI Jobs, Salaries and Cities valt onder meer te lezen:

  • Het aantal AI-banen dat bij Indeed is gepubliceerd is het afgelopen jaar met 29,1% gestegen. Die stijging is echter aanzienlijk minder dan in de twee voorgaande jaren. Tussen mei 2017 en mei 2018 was de groei 57,9%, terwijl de groei tussen mei 2016 en mei 2017 136,3% bedroeg.
  • Werkzoekenden zoeken minder vaak naar AI-banen. Van mei 2018 tot mei 2019 is het zoeken naar AI-gerelateerde banen op Indeed gedaald met 14,5%. De jaren ervoor was sprake van een groei in zoekopdrachten. Volgens Indeed komt dit doordat er meer beschikbare banen zijn, dan gekwalificeerde werknemers zijn om deze te vervullen. Veel AI-werknemers van morgen zitten nog op school of zijn nog niet begonnen met hun opleiding, meent de auteur.
  • Het aantal vacatures, bijvoorbeeld op het gebied van data science, stijgt harder dan het aantal mensen dat op zoek is naar werk op dit gebied.
  • Er wordt het meest gezocht naar machine learning en deep learning engineers.
  • Veel van de AI-gerelateerde banen, waar nu naar wordt gezocht, kwamen verleden jaar nog niet in de overzichten van Indeed voor.
  • Er is sprake van een groeiende vraag naar datawetenschappers bij alle typen bedrijven; veel werkgevers hebben nu een heel team op het gebied van data science nodig, met personeel van junior tot directeur.
  • De verschillende banen op het gebied van AI kennen hoge salarissen. Deze salarissen groeien jaarlijks met meer dan 5%.

Verder kijkt het artikel nog naar Amerikaanse steden waar banen op het gebied van AI worden aangeboden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *