Op de hoogte blijven van editie 2023 van South bij Southwest? (#SXSW2023)

South by Southwest (SXSW) is een jaarlijks festival over muziek, film en interactieve media dat gehouden wordt in Austin (Texas). Tijdens dit festival is altijd veel aandacht voor opkomende technologieën die ook van invloed kunnen zijn op leren, opleiden en onderwijs. Fast Moving Targets faciliteert een groepsblog over SXSW. Nederlandstalige SXSW-gangers doen hier verslag over wat ze in Austin meemaken en signaleren.

Op dit moment bevat de groepsblog al drie pagina’s met berichten.  Enkele wetenswaardigheden die ik oppik:

  • Erwin Blom stelt: “Eén ding is zeker, waar 2007 de SXSW van Twitter was, wordt 2023 de SXSW van ChatGPT”. De groepsblog bevat al een aantal verslagen over sessies waarin aandacht is besteed aan ChatGPT. Bijvoorbeeld een sessie met Greg Brockman, één van de oprichters van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT). OpenAI is begonnen als non-profit organisatie. Er was echter zo veel geld nodig voor de ontwikkeling dat OpenAI inmiddels een bedrijf is geworden. Brockman heeft ook geen antwoord op de vragen van critici, bijvoorbeeld over de rechten van de oorspronkelijk auteurs van teksten die ChatGPT gebruikt. Erwin gelooft in de goede bedoelingen van Brockman, maar vertrouwt nog niet op de goede afloop. Gerson Veenstra heeft ChatGPT overigens een blogpost over deze sessie laten schrijven op basis van zijn aantekeningen.
  • Simran Jeet Singh vertelde over hoe hij als Sikh in de VS racisme aan den lijve ervaren heeft. De voorbeelden zijn echt stuitend. Voor 9/11 was hij ‘die ander’, na 9/11 ‘de vijand’. Maar: vergeet niet het goede. Er gebeuren ook veel goede dingen. Dat ligt ook aan het perspectief dat je kiest: “we kunnen kiezen hoe we de wereld zien” (al gaat dat niet vanzelf).
  • Welke gevolgen hebben nieuwe technologieën voor werkgelegenheid? Over het algemeen leiden nieuwe technologieën vaak voor meer banen. Jij moet bij nieuwe technologieën de ‘menskant’ altijd voor ogen houden. Nieuwe technologie leidt tot nieuwe mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee.
  • Topman Josh D’Amaro van Disney vertelt dat de missie van Disney is: geluk creëren. Storytelling, creativiteit en innovatie zijn daarbij sleutelbegrippen.
  • Cory Doctorow en Rebecca Giblin zijn ingegaan op hoe bekaaid creatieven er vanaf komen op digitale, oligarchische platforms. Zij leverden kritiek op de digitale variant van het kapitalisme. Michiel Buitelaar ziet echter ook verworvenheden van het digitale kapitalisme (zoals bijna gratis wereldwijd bereik of lage drempels voor toetreding). Democratisch liberaal kapitalisme loopt wellicht op de laatste benen, maar een alternatief is er volgens Buitelaar nog niet.
  • Gerard Dielessen is ook aanwezig bij SXSW. Als voormalig hoofdredacteur van NOS Studio Sport en voormalig algemeen directeur van de NOS lucht hij eerst zijn hart over de misstanden bij NOS Sport, voordat hij een impressie geeft van de eerste dag van SXSW23: “Plaatsvervangend schaam ik mij dood“. Verder schrijft hij onder meer over een sessie met Tarana Burke, de oprichtster van de #MeToo-beweging. Je kunt beter vanuit een gemeenschap misstanden aanvechten dan vanuit een ‘silo’:  “Genezen doe je immers niet in je eentje“.

Volgens mij was verleden week overigens een educatieve versie van SXSW.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.