OpenU masterclass Effectieve leerstrategieën

We gebruiken het markeren of onderstrepen van tekst, het maken van samenvattingen of het opnieuw bestuderen van de nieuwe informatie vaak bij het leren. Maar zijn deze strategieën wel effectief? Hierover gaat de gratis online masterclass Effectieve leerstrategieën die de Open Universiteit van 18 juni tot 25 juni 2014 organiseert. Mijn collega dr. Gino Camp verzorgt deze online masterclass.

Masterclass effectieve leerstrategieënDe effectieve leerstrategieën die in deze masterclass aan bod komen houden rekening met de werking van ons geheugen. Hoe effectief bepaald leermateriaal wordt verwerkt hangt nameijk af van de mogelijkheden maar vooral ook de beperkingen van ons geheugen. Een andere factor van belang is onze voorkennis of met andere woorden de informatie die al ligt opgeslagen in ons lange termijn geheugen. Hetgeen we al van een bepaald onderwerp weten bepaalt namelijk in grote mate hoe effectief we nieuwe informatie over dit onderwerp leren.

De theorieën die ten grondslag liggen aan ‘geheugen en leren’ bieden houvast voor het ontwikkelen van flexibele leeromgevingen waarmee ‘onderwijs op maat’ kan worden aangeboden. U heeft na de masterclass dus ook een aantal richtlijnen in handen hoe u het best tegemoet zou kunnen komen aan de behoeften van een individuele leerling of student.

De online masterclass wordt verzorgd door dr. Gino Camp, programmaleider Onderwijs van de faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit en universitair hoofddocent van het Welten-instituut.

Alle activiteiten van de masterclass kunt u online volgen. Op woensdag 18 juni start de masterclass. De live-sessie met Gino Camp vindt plaats op vrijdag 20 juni van 15.00 tot 16.00 uur. In een tweede live sessie op maandag 23 juni (20.00-21.00 uur) presenteren twee onderzoekers hun lopende onderzoek op dit gebied. De deelnemers kunnen tijdens de live-sessies vragen stellen aan de experts.

Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Om u in te kunnen schrijven voor deze online masterclass moet u geregistreerd zijn in OpenU.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.