OpenU Masterclass: Hoe ontwerp je eigentijds beroepsonderwijs? #celstec

Hoe ontwerp je eigentijds beroepsonderwijs? Kan de 4C-ID ontwerpmethodiek een rol spelen bij het herontwerpen van jouw beroepsonderwijs? Hierover gaat de gelijknamige OpenU masterclass, die relevant is voor docenten en onderwijsontwikkelaars in het beroepsonderwijs.

Eigentijds beroepsonderwijs is sterk gericht op de toekomstige beroepsuitoefening. Beroepen veranderen voortdurend en vragen van een hbo-er ‘kennis die werkt’ en van een mbo-er ‘kwalificatie’ voor de beroepsuitoefening van nu en straks. Dat stelt zowel beroepsinhoudelijk als onderwijskundig nieuwe en vooral ander eisen aan curricula. Die trend komt tot uiting in een groot aantal herontwerptrajecten in mbo en hbo. Men blijkt daarbij voortdurend op zoek naar een ontwerpmethodiek die recht doet aan die nieuwe eisen.

Het 4C-ID-model is zo’n ontwerpmethodiek. Daarmee vertaal je de nieuwe beroepswerkelijkheid in een onderwijsontwerp, waarin de theorie niet los staat van de praktijk. De werksituatie waarin de afgestudeerde moet funtioneren is in deze aanpak leidend voor de onderwijsprogrammering. Complexe beroepstaken leer je niet door met één aspect in alle details te beginnen en daarna het volgende aspect. Wel door met eenvoudige taak te beginnen die wel alle kenmerken van de taak van de professional heeft.

In deze masterclass:

  • krijg je antwoord op de vraag of dit ontwerpinstrument ook voor jouw herontwerp geschikt is
  • krijg je inzicht in de werking van dit ontwerpmodel
  • krijg je inzicht in jouw eigen ontwerpprobleem
  • oefen je met het passief of actief analyseren van de complexiteit van beroepstaken
  • leer je hoe complexe beroepstaken vereenvoudigd kunnen worden tot oefentaken voor eerstejaars eerste dag niveau
  • en hoe je die taken geleidelijk moeilijker kunt maken om het kwalificatieniveau te bereiken

Experts in deze online masterclass zijn dr. Bert Hoogveld (Celstec, Open Universiteit) en drs. Monique van Bemmelen (ID-College). De masterclass start op 5 september aanstaande, en wordt op 12 september afgesloten. De live sessie vindt plaats op 7 september 2012 van 15-16 uur.

Deelname aan deze online masterclass is gratis, inschrijven verplicht.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.