OpenU Masterclass: Hoe ontwikkel je expertise? #celstec

Hoe wordt een leerling/student van beginner een expert? Deze vraag staat centraal tijdens de OpenU Masterclass Hoe ontwikkel je expertise? Tijdens deze online masterclass wordt stil gestaan bij de rol van kennisverwerving, oefenen en het ontwikkelingsniveau van de leerling/student hierbij. Deze masterclass is relevant voor alle vormen van beroepsonderwijs, van het (V)MBO tot universiteit.

Opleidingstrajecten voor lerenden moeten zorgvuldig worden uitgestippeld. Hoe complexer en omvangrijker het expertisedomeinen, des te lastiger het is om dit te doen. Er is wel veel praktische kennis hierover beschikbaar. Het denken over expertiseontwikkeling is echter in een stroomversnelling geraakt toen de onderliggende kennis van de verschillende domeinen razend snel begon uit te dijen, en toen de omstandigheden waaronder mensen hun werk moeten doen aan sterke en snelle veranderingen onderhevig raakte. De verkorting van de tijd die beschikbaar is voor opleiden compliceert dit probleem verder.

Om deze problemen op te lossen volstaat praktische kennis niet meer. In deze Masterclass Hoe ontwikkel je expertise? gaan hoogleraar Els Boshuizen en collega’s in op theorieën en onderzoeksbevindingen die kunnen helpen om deze problemen op te lossen.

In deze masterclass komen de volgende vragen aan bod:

  • Wat is de rol van kennis bij expertiseontwikkeling?
  • Kennis raakt zo snel achterhaald, is het wel nuttig nog zo de nadruk te leggen op kennis in een opleiding?
  • Maakt het uit in welke volgorde kennis wordt verworven?
  • Hoe integreer je kennis- en vaardigheidsverwerving?
  • Wat is het belang van talent?
  • En van motivatie?

De theorieën die ten grondslag liggen aan ‘expertiseontwikkeling’ en ‘deliberate practice‘ bieden u houvast voor keuzes bij cursus- en curriculumontwerp zowel op tussen- als op eindniveau. In de masterclass zullen we ook komen tot een aantal richtlijnen voor onderwijsopzet en voor de wijze van toetsing.

Expert in deze online masterclass is prof. dr. Els Boshuizen. De masterclass start op 6 juni aanstaande, en wordt op 13 juni afgesloten. De live sessie vindt plaats op 8 juni 2012 van 15-16 uur.

Deelname aan deze online masterclass is gratis, inschrijven verplicht.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.