OU MOOC over Marine Litter voor wereldwijd publiek toegankelijk

Toen ik nog in dienst was bij de Open Universiteit, ben ik tijdens de initiatiefase betrokken geweest bij een massive open online course over vervuiling van oceanen (‘Marine Litter’). Deze MOOC is vervolgens in opdracht van UN Environment in het Engels en Spaans ontwikkeld. Met ingang van 29 april 2019 start een eerste run in het Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Portugees, Spaans en Russisch.

Inmiddels hebben duizenden deelnemers geparticipeerd in deze MOOC . Zij hebben actieplannen gemaakt om iets te doen tegen ‘Marine Litter’). Vaak ook met succes, zo vertelde Ansje Löhr, projectleider van de MOOC on Marine Litter, mij verleden week.

Aangezien vervuiling van oceanen, denk aan de ‘plastic soup’, een wereldwijd probleem is, werd besloten de Leadership track van de cursus ook in alle andere VN talen en het Portugees aan te bieden. Landen en regio’s als Zuid-Amerika,  China, Rusland of het Midden-Oosten beschikken immers ook een enorme kustlijn. Ook zij hebben te kampen met Marine Litter.

Door middel van deze MOOC worden deelnemers geactiveerd om zelf in actie te komen tegen Marine Litter. Daarom bieden de samenstellers kennis en handvatten en veel inspirerende voorbeelden te geven. Het is de bedoeling dat deelnemers het probleem in de eigen (werk)omgeving op de kaart zetten en aanpakken.

UN Environment heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een wereldwijd netwerk voor preventie en management van zee afval. Dat heeft onder andere geleid tot de totstandkoming van het Global Partnership on Marine Litter, waarbinnen UN Environment en Open Universiteit samen deze MOOC hebben ontwikkeld.

Onderzoekers van de vakgroep Science van de faculteit Management, Science & Technology zijn al meerdere jaren betrokken bij onderzoek naar de oorzaken en effecten van plastic vervuiling en mogelijke oplossingen, onder andere binnen het project Schone Maas Limburg en met onderzoekpartners in Indonesië.

Meer informatie over de MOOC vindt u op Massive Open Online Course on Marine Litter.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.