Overlijden 2.0 (#in)

Enkele dagen geleden schreef ik dat ik samen met familie waakte bij mijn schoonvader. Afgelopen zaterdagochtend vroeg is hij ingeslapen.

Noem het een 'tick' of 'beroepsdeformatie. Maar één van de zaken die me de afgelopen week is opgevallen, is de toegenomen impact van ICT bij een dergelijk sterfgeval (in vergelijking met eerdere sterfgevallen die ik heb meegemaakt).

Het gebruik van Twitter

Aangezien ik had aangekondigd dat ik naar Berlijn zou gaan (en over de Online Educa zou twitteren en bloggen), èn omdat ik sowieso vrij veel twitter en blog, besloot ik te twitteren wat er aan de hand was. Vervolgens kreeg ik daar zeer veel steunbetuigingen op (meer dan honderd). Mijn vriendin en haar familie (die geen van allen twitteren, en er ook niet veel mee hebben), waren erg onder de indruk van de grote hoeveelheid mentions en direct messages. Ik heb volstaan met enkele algemene bedankjes.
Twitter-sceptici zullen dergelijke tweets ongetwijfeld als 'gemakkelijk' bestempelen. Maar ik kan je zeggen: zo voelt dat absoluut niet! Ik heb twitter wederom als een zeer sociaal medium ervaren.
Verder is mij opgevallen dat veel tweeps liever via een persoonlijk bericht reageren (een direct message of een email). Ik ervaar twitter steeds meer als een 'normaal' communicatiemedium, waarmee je niet alleen lief maar ook leed deelt.
Zijn er voor mij dan geen grenzen meer aan het gebruik van twitter? Jawel. Omdat de meeste mensen (nog) niet twitteren, heb ik het overlijden pas getweet nadat wij degenen die wij wilden bellen, persoonlijk hebben bereikt. Ik heb namelijk eerder ervaren dat tweets soms ook mondeling worden doorgebrieft. Dat is natuurlijk niet erg. Maar je wilt bepaald nieuws graag direct communiceren. Verder heb ik bijvoorbeeld bewust geen foto's getweet. Dat vind ik te privé.

Internet in het ziekenhuis

Mijn schoonvader lag in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem. Patiënten kunnen daar gratis internet aanvragen. Op een gegeven moment heb ik daar gebruik van gemaakt. Voor de betreffende afdeling was dat de eerste keer.

De iPad

Ik heb veel gebruik gemaakt van de iPad. Tijdens het waken heb ik artikelen offline via ReadIt Later gelezen, en er via BlogPress over geschreven (zo gauw ik internettoegang had, heb ik ze gepubliceerd). Ik heb de iPad ook gebruikt als e-reader (Kindle app). Verder heb ik Evernote gebruikt voor het vastleggen van afspraken, die ik vervolgens kon mailen. De ipod app hebben we gebruikt om muziek voor de crematie te selecteren. Mijn zwagers en neefjes hebben FlickFootball als afleiding gebruikt.

Berghapedia-pagina

Een paar jaar geleden heeft de Heemkundekring Bergh een wiki-pagina over mijn schoonvader aangemaakt. Ik heb deze pagina afgelopen zaterdag aangepast.

Iphone en Macbook

Mijn iphone heb ik gebruikt om te twitteren, te mailen en RSS-feeds te lezen. Uiteraard ook om te bellen. Mijn Macbook heb ik gebruikt om de tekst van het gedachtenisprentje te schrijven, en om muziekcd's te branden (voor kerk en crematorium).

Begrafenisonderneming

Het was voor het eerst dat ik mee maakte dat een begrafenisondernemer met een laptop op bezoek kwam. Hij had een databaseprogramma waarin de noodzakelijke gegevens werden vastgelegd. Ook verliep een deel van de communicatie via email.
Ik heb het crematorium gevraagd of ik, in plaats van een cd, ook mijn iphone kon aansluiten op de geluidsinstallatie. Deze vraag was nieuw voor hen. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid om foto's op flatscreens te tonen. Mijn Macbook kan ik hierop aansluiten (denk aan de adapter!).

Rest mij nogmaals iedereen te danken voor de steun.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Wilfred, ik schrok een beetje van jouw ‘meningsverschil’ met Frans, op Titter, over het twitteren vanaf de crematie locatie. Het valt me op dat je daar niets over schrijft.

  2. @michel: de reden is dat ik vooral weer over ICT en leren wil bloggen. Bovendien is het weinig vruchtbaar over verschillende normen en waarden te bloggen. Het is ook een oude discussie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.