Paar dagen Berlijn

Een paar dagen niet bloggen betekent meestal dat ik een paar dagen weg ben geweest. We hebben dit keer twee nichtjes en hun vrienden meegenomen naar Berlijn. En dat had een goede reden.

GedächtniskircheDe twee dames zijn afgelopen jaar namelijk heel goed geslaagd voor hun tweede diploma, na hun middelbare school. Vervolgens hebben zij alle twee meteen een passende baan gevonden (fysiotherapeute respectievelijk verpleegkundige). Eerlijk gezegd had ik dat tien jaar geleden niet verwacht. Vandaar dit cadeau.

Afgelopen woensdag zijn we daarom met z’n zessen naar Berlijn vertrokken. Ik had Hotel Pestana bij de Tiergarten geboekt, waar ik zelf ook nog nooit geweest was. Dit is een keurig viersterrenhotel: vrij nieuw, mooie, lichte kamers, uitstekend ontbijt en niet te duur. Ook een aanrader voor deelnemers aan de Online Educa Berlijn. Het ligt namelijk op een steenworp afstand van het conferentiehotel.

Aangezien onze nichtjes en hun vrienden nog nooit in Berlijn waren geweest, hebben we de bekende plekken bezocht, waarbij ik als gids mocht fungeren:

  • Woensdag 28 december 2016: Gedächtniskirche (nu extra indrukwekkend door de vele bloemen en kaarsen als herinnering aan de recente aanslag), KaDeWe (met name de imposante food-afdeling), Kurfürstendam, SavignyPlatz (met de restaurantjes en winkeltjes onder het spoor).
  • Donderdag 29 december 2016: Postdammerplatz (met het Tilla Durieux Park), Topographie des Terrors, Checkpoint Charlie (ondanks de kitsch), Gendarmenmarkt, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Museum Insel, Häckische Höfe, Rosenstrasse (met het monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen aldaar), Alexanderplatz, Reichstag (met bezoek aan de koepel), Holocaust Monument.
  • Vrijdag 30 december 2016: Siegessäule, Schloss Bellevue, Hauptbahnhof, Hamburger Bahnhof, Berliner Mauer Gedänkstätte (met de vaak aangrijpende tentoonstelling).

We hebben alles lopend gedaan en in totaal zo’n 45 kilometer gewandeld.  We hebben uiteraard gegeten bij het originele café Einstein en -dankzij Marjolein van der Kolk’s BerlijnBlog– bij Restaurant Neni. Dit trendy Mediterraans restaurant kijkt uit op de Gedächtniskirche en op de Zoo van Berlijn. Het ligt op de tiende verdieping van het 25 Hours hotel. Het eten is er goedkoop, de wijn duur. Het vegetarische Sabich was te zout, de overige gerechten erg de moeite waard. Een lunchtip is ook Zollpackhof aan de Magnus Hirschfeld Ufer (mooi gelegen aan de Spree, Zuid-Duitse keuken).

Nota bene: behalve de vele kaarsen en bloemen bij de Gedächtniskirche, en de met betonnen blokken afgezette kerstmarkten en Festmeile (waar vannacht Oud en Nieuw wordt gevierd), merk je niets van de aanslag van 19 december.

Ik heb een apart Flickr-album met foto’s van Berlijn:
Berlijn algemeen

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.